U planu smanjenje upotrebe pesticida za 50 odsto

06 Jul 2020
119 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Evropska unija planira da novom strategijom smanji upotrebu pesticida za 50 odsto, a evropski povjerenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski kaže da se ne smije dozvoliti uvoz proizvoda tretiranim pesticidima koji su zabranjeni u Evropi.

Dok su poljoprivrednici država članica EU suočeni sa smanjenim brojem aktivnih materija i sredstava za zaštitu bilja, istovremeno iz drugih zemalja uvoze proizvode tretirane s tim istim hemijskim sredstvima koji su unutar Unije zabranjeni.

O tom problemu je govorio evropski povjerenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski na video-konferenciji s francuskim senatorima, prenosi Agroklub.

Pristup EU standardima hrane i zaštite životne sredine doprinio je tome da poljoprivreda predstavlja kamen spoticanja u trgovinskim sporazumima, naročito sa SAD.

Vojčehovski je rekao da bi se na ovom području mogle javiti poteškoće s obzirom na potrebu da se slijede pravila Svjetske trgovinske organizacije, ali da bi uvoz trebalo da bude podvrgnut istim standardima koji se primjenjuju u Evropi.

Prema podacima od prošle godine, više od četvrtine pesticida i srodnih sredstava koja se koriste u SAD zabranjena je u EU, odnosno od oko 400 miliona tona koliko oni godišnje iskoriste, nešto više od stotinu tona ne smije u EU, a sada ih je još više.

Evropski poljoprivrednici, ekološki aktivisti i neki političari već dugo kritikuju EU i zbog nedosljednosti u primjeni istih pravila na uvezene prehrambene proizvode, poput genetski modifikovanih proizvoda (GMO).

(Nezavisne)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.