Albanija: Istraga o širenju lažnih informacija o korona virusu

26 Feb 2020
276 puta

Lideri Albanije pozvali su građane te zemlje da ne budu „plijen“ onih koji šire paniku od moguće pojave korona virusa, dok je tužilaštvo u Tirani pokrenulo istragu o širenju lažnih informacija.

Jedna privatna škola zatvorena je upravo jednostranom odlukom o obustavi nastave, bez dozvole ministarstva. Do sada u Albaniji nije zabilježen ni jedan slučaj korona virusa. Osam testiranih slučajeva imali su negativne rezultate.

Ali, kao i u celom svijetu, potencijalna je prijetnja za šta smo poduzeli sve mjere u slučaju da moramo da se s tim suočimo“, napisao je albanski premijer Edi Rama na Fejsbuku, pozivajući građane da ne nasjedaju na lažne vijesti o tome.

On je u utorak na Tviteru za to optužio „političare koji žele haos“. Lider opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša (Lulzim Basha) pozvao je albansku vladu “da odmah prekine propagandu i da poduzme konkretne korake za kontrolu građana koji pristižu iz Italije”.

Oko 10 italijanskih gradova u izolaciji zbog koronavirusa Korona virus registrovan i na jugu Italije Tužilaštvo u Tirani pokrenulo je istragu povodom širenja lažnih informacija u medijima i putem telefonskih poruka o mogućem širenju korona virusa u Albaniji, saopštilo je Tužilaštvo pri sudu u Prvog stepena u Tirani.

Kako se dodaje, radi se o krivičnom delu “širenje lažnih informacija koje izazivaju paniku” Krivičnog zakonika Albanije. Kako su dodali, predmet istrage odnosi si se na situaciju koja je prouzrokovana kao rezultat širenja informacija za koje se sumnja da su lažne, a zbog osetljive prirode koje mogu imati ja širu javnost.

Tužilaštvo je skrenulo pažnju građanima da svako širenje lažnih informacija rečima, tekstovima ili na bilo koji drugi način, u cilju izazivanja stanja nesigurnosti i panike kod ljudi krivično je kažnjivo. Kako prenosi Balkan Insight, poruke su uglavnom bile širene putem mobilne aplikacije WhatsApp.

Reakcija tužilaštva je uslijedila nakon poslednjih informacija o rasprostranjenosti korona virusa u Italiji, zemlja sa kojom Albanija inače ima bliske veze. Ministarstvo obrazovanja Albanije je jednoj privatnoj školi oduzelo licencu rada nakon što je ta škola odlučila da prekine sa radom na dve sedmice.

Kako je Ministarka obrazovanja Albanije Besa Šahini (Shahini) saopštila, naredbu za prekid nastave može da izda samo ministarstvo, a to što je privatna škola uradila je nezakonito. Učenici će biti prebačeni u drugu školu.

Ukoliko rukovodioci škole koji šire paniku tako što nezakonski zatvaraju škole, kako bi navodno spriječili jednu viralnu situaciju koja ne postoji u Albaniji, onda se isti moraju sudski goniti“, dodala je Šahini u objavi na Fejsbuku.

U međuvremenu, Albanija je odlučila da za sada ne ukine avio i morske linije sa Italijom. Kako je izjavila albanska ministrica zdravlja Ogerta Manastirliu na konferenciji za novinare, mjere će biti poduzete proporcionalno sa stepenom rizika, i da su one u skladu sa protokolima Svjetske zdravstvene organizacije.

Samo tokom ponedjeljka, u Albaniju je stiglo 17 letova iz italijanskih gradova, od kojih sedam iz mjesta na sjeveru gdje je identifikovano najviše slučajeva korona virusa. Ministarka je rekla da nema mjesta panici i pozvala je građane na da obrate veću pažnju na njihovu higijenu.

(RSE)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.