Kijev: Demonstranti zauzeli zgradu ministarstva

Učesnici protesta u Kijevu su zauzeli zgradu Ministarstva za agrarnu politiku u centru grada, objavile su RIA Novosti.

Prema informacijama aktivisti pokreta "Zajednička stvar", planiraju formirati štab odbrane u zgradi Ministarstva, koje se nalazi u ulici Krešćatik.

Oni su odlučili zauzeti ovu zgradu poslije objavljivanja rezultata pregovora ukrajinske opozicije i predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Poziv na štrajk

Lider ukrajinske opozicije Vitalij Kličko pozvao je u petak ujutro pristalice na generalni štrajk, dok su demonstranti, koji su u četvrtak zauzeli zgrade državne administracije u Lavovu i Rovnu, podigli barikade oko ovih objekata, javljaju ukrajinski mediji.

Obraćajući se pristalicama opozicije okupljenim na Trgu Maidan Kijevu, lider stranke UDAR (Ukrajinska demokratska stranka za reforme) Kličko je pozvao ljude na generalni štrajk.

"Vlasti se moraju suočiti s generalnim štrajkom. Ako budemo ujedinjeni. neće nas moći poraziti. Živjet ćemo u novoj Ukrajini već ove godine", poručio je Kličko, a njegov govor je bio praćen povicima "u napad" i "samo naprijed".

Opozicioni lideri su demonstrante obavijestili o ishodu pregovora s predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem.

Nove barikade

Učesnici demonstracija u Ukrajini, koji su u četvrtak zauzeli zgrade državne administracije u Lavovu i Rovnu, podigli su barikade oko tih objekata, prenosi Itar-Tass.

Oni se nadaju da će se tako zaštititi od eventualnih napada policije.

Demonstranti su ispred zgrada lokalne administracije u Ivano-Frankovsku i Žitomiru zatražili da se ne šalje policija u Kijev i da se odmah sazovu sastanci regionalnih skupština s ciljem usvajanja rezolucija o situaciji u zemlji.

U Kijevu su opozicioni demonstranti podigli novu barikadu u ulici Institutskaja, u centru grada, blizu Trga nezavisnosti - Maidana.

Lider stranke Batkivščina u Parlamentu Arsenij Jecenjuk i lider Slobodarske stranke Oleg Tjagnibok učestvovali su u izgradnji barikade.

Očevici kažu da su demonstranti podigli zid visine četiri metra u roku od tri sata.

Policija nije reagirala na podizanje nove barikade, koje je počelo poslije objavljivanja rezultata razgovora između opozicionih lidera i predjednika Janukoviča.

Privremeno primirje

Snage sigurnosti i demonstranti u glavnom gradu Ukrajine Kijevu poštuju privremeno primirje, nakon više dana nasilja.

Dogovor je rezultat sastanka između predsjednika Janukoviča i lidera opozicije.

Iz protestnog kampa na trgu poznatom kao Maidan okupljeni su uzvikivali "revolucija" i "sramota", kada je OlegTjagnibok, opozicijski političar, od demonstranata zatražio još nekoliko dana primirja, rekavši da je Janukovič pristao na oslobođenje desetina privedenih demonstranata te da će zaustaviti hapšenja u budućnosti.

Drugi opozicijski političari su različito govorili o rezultatu sastanka.

Kličko je kazao da pregovori nisu donijeli mnogo rezultata.

I njega i Tjagniboka su demonstranti izviždali na barikadama.

Reporterka Al Jazeere Jennifer Glasse je atmosferu na Maidanu opisala "mirnom, ali veoma napetom".

Oprez demonstranata

Također je vidjela da demonstranti pale nove vatre.

Oni su ranije ugasili požare na barikadama, ali su ih tokom noći ponovo upalili.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zakharčenko izdao je saopćenje u kojem garantira da policija neće poduzimati ništa spram protestnog kampa na Maidanu.

Reporterka Sue Turton je rekla da neki izvještaji govore da je Janukovič pristao osloboditi sve političke zatvorenike u naredna tri dana, ali demonstranti su skeptični.

Ranije su stotine razjarenih demonstranata u više regija zapadne Ukrajine, gdje Janukovič nema veliku podršku, zauzeli vladine prostorije i natjerali jednog vladinog zvaničnika, odanog Janukoviču, da podnese ostavku.

Najmanje dvije osobe su poginule nakon oružane paljbe na mjestu protesta u Kijevu u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera i agencije

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.