Zvanična Moskva pozvala Hrvatsku da spriječi vrbovanje građana za rat u Ukrajini

Zvanična Moskva pozvala je danas Hrvatsku i druge zemlje u kojima se vrbuju građani za oružane snage Ukrajine, da spriječe tu praksu. 


-Pozivamo Zagreb i rukovodstva drugih zemalja, čije građane vrbuju Oružane snage Ukrajine da spriječe tu opasnu praksu - navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva inostranih poslova. 

U Moskvi navode da je "učešće stranih plaćenika, uključujući hrvatske, u unutarukrajinskom konfliktu neprihvatljivo i služi jedino njegovom raspirivanju - prenio je TAS S. 

-Naročito skrećemo pažnju hrvatskim vlastima da je danas usvojena u Minsku odluka Kontakt-grupe o kompleksu mjera za implementaciju minskih dogovora, između ostalog o povlačenju svih stranih oružanih foramacija, vojne tehnike i plaćenika s teritorije Ukrajine pod nadzorom OSCE-a - navodi se u saopćenju ruskog MIP-a. 

U Moskvi je "izazvalo zabrinutost i nedoumicu objavljivanje izjave u medijima prvog potpredsjednika vlade, ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić, koja potvrđuje da hrvatski dobrovoljci učestvuju u borbenim dejstvima na teritoriji Ukrajine na strani ukrajinske vojske". 

-Pritom se ne stavlja u sumnju ispravnost učešća građana Hrvatske u operacijama ukrajinskih sigurnosnih struktura - naglašava Rusija, prenosi Tanjug. 

U saopćenju se navodi da se pojavila informacija da se niz hrvatskih građana nalazi u okviru zloglasnog bataljona "Azov" koji su formirale krajnje desne snage, a da je indikativno da se "izjave o učešću građana evropskih zemalja u kaznenim operacijama kijevskih snaga sigurnosti čuju istovremeno s neosnovanim optužbama na račun Rusije o prisustvu ruskih vojnika na teritoriji Ukrajine". 

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.