SAD i Slovenija potpisale dogovor o 5G mreži

14 Avg 2020
261 puta

Američki državni sekretar Majk Pompeo posjetio je Sloveniju u nameri da obezjbedi da bežične mreže zabrane kineske kompanije kao što je Huawei.
Na drugoj stanici turneje po centralnoj i istočnoj Evropi, Pompeo se sastao sa slovenačkim zvaničnicima na Bledu i potpisao Deklaraciju o 5G mreži, sa ciljem da u Sloveniji ne posluju telekomunikacione kompanije koje nisu bezbjedne.  
"Slododne države moraju da sarađuju da bi se suprotstavile autoritarnim prijetnjama. Apsoslutno je važno da svaka nacija napravi dobru suverenu odluku o tome kako će se odnositi prema ličnim informacijama svojih građana", naveo je Pompeo.  
Pompeo vodi američku kampanju u Evropi i ostatku svijeta protiv Huaweija i drugih kineskih kompanija, koje Trampova administracija optužuje da daju osjetljive i lične informacije kineskom državnom aparatu. Kampanja ima različite rezultate, ali NATO saveznica Slovenija je uz Ameriku.  
"Zaštita mreža za komunikaciju od miješanja ili manipulacije, osiguranje privatnosti i ličnih sloboda građana Sjedinjenih Država i Slovenije, vitalne su da se obezbjedi da naši narodi imaju koristi od izvanrednih ekonomskih mogućnosti koje će pružiti 5G", navodi se u deklaraciji.
Slovenija je prošlog mjeseca predstavila 5G mrežu u saradnji sa švedskim telekomunikacionim gigantom Eriksonom, za koji Pompeo i drugi američki zvaničnici često navode da je bezbjedna alternativa Huaveiju.
"Plima se okreće protiv kineske Komunističke partije i njene namere da kontroliše informacije", kaže Pompeo.  
Slovenački premijer Janez Janša je na zajedničkoj konferenciji za novinare naglasio da su Slovenci zahvalni Amerikancima za to što su ih oslobodili od totalitarizama i primili slovenačke iseljenike koji su odlazili u SAD nakon Drugog svetskog rata.
"Amerikanci su Slovence dva puta u prošlom vijeku spasili, najpijre pred nacizmom i fašizmom, a onda i pred komunizmom", rekao je Janša.
Pored deklaracije o 5G mreži, Pompeo je razgovarao o energetskoj bezbjednosti sa slovenačkim predsjednikom i premijerom. Sjedinjene Države žele da odviknu Evropu od zavisnosti od ruskog gasa i nafte i imaju brojne inicijative da povećaju izvore energije u Evropi. Ponuđeno je da Amerika prodaje gorivo Evropi, a promoviše i nuklearnu energiju.

(VOA)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.