Crna Gora regionalni lider u broju političkih stranaka i političara po glavi stanovnika

29 Sep 2017
643 puta

U Crnoj Gori do sada je zvanično registrovana 51 politička partija, po čemu je vodeća zemlja u regionu po broju političara i partija po glavi stanovnika. Trend osnivanja partija, po najavama političara, će biti nastavljen, pa se do kraja godine očekuje formiranje dvije nove partije, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva javne uprave, koje vodi Registar političkih stranaka u Crnoj Gori, kažu kako je posljednja politička partija koja je upisana u Registar - Novska lista Herceg Novi. Od početka godine do kraja avgusta u Registar je upisana jedna partija.

- Po jedna partija na 12 hiljada stanovnika -

U Crnoj Gori je za osnivanje političke partije potrebno sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625 hiljada, odnosno na broj građana sa pravom glasa, kojih je oko 500 hiljada, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika.

Na svakih 12 hiljada građana Crne Gore dođe po jedna politička partija. Poređenja radi, u Hrvatskoj na 3,8 miliona birača ima 168 stranaka, dok u Srbiji, na sedam miliona birača, postoji 118 partija. U Bosni i Hercegovini, na 3,2 miliona birača ima 149 partija.

Nove partije u Crnoj Gori formiraju se uglavnom unutar opozicionog bloka. Nakon što je u prethodne dvije godine nezadovoljno članstvo SNP-a formiralo Demokratsku Crnu Goru, desio se rascjep i u Pozitivnoj Crnoj Gori, čiji je dio članova formirao Građanski pokret URA. Nekadašnji lider DF-a Miodrag Lekić je zbog neslaganja sa članovima Predsjedništva formirao DEMOS. Upravo je DEMOS posljednja partija u kojoj se desio rascjep, pa su članovi okupljeni oko Gorana Danilovića odlučili da osnuju Ujedinjenu Crnu Goru.

Osnivanje nove partije najavio je i Aleksandar Damjanović, bivši visoki funkcioner SNP-a.

Za političkog analitičara Vladimira Jovanovića osnivanje novih partija na malom političkom prostoru, kao što je crnogorski, nije ništa drugo do zadovoljavanje ličnih ambicija pojedinaca.

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.