Savjet za građane BiH koji idu na rad u Sloveniju

22 Feb 2019
608 puta

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, predvođena direktorom Muamerom Bandićem, održala je sastanak sa predstavnicima Nezavisnog sindikata radnika Slovenije, kako bi razmotrili mogućnosti unapređenja implementacije Sporazuma o zapošljavanju bh. radnika u Sloveniji.

Sastanku u Sloveniji su prisustvovali i predstavnici Inspekcije za rad te države, kojima su predočeni problemi sa kojima se radnici iz BiH susreću kod poslodavaca u Sloveniji.

Konstatovano je da se, kao preventivna mjera, trebaju uložiti napori oko informiranja radnika koji namjeravaju da se zaposle u Republici Sloveniji i da bi se u Agenciji trebali informirati o bitnim detaljima u vezi sa pravima radnika.

– Imamo situaciju da većina radnika koji odlaze u inostranstvo ne koriste u dovoljnoj mjeri kapacitete Agencije, odnosno da nas ne kontaktiraju kako bi saznali detalje oko Sporazuma i uslova zapošljavanja u Sloveniji – rekao je Bandić.

Apelirao je da radnici ne potpisuju nikakve neispunjene papire, da ne potpisuju nikakve ugovore ili izjave koje ne razumiju već da se u tim slučajevima obrate slovenskom sindikatu za pomoć te Nezavisnom sindikatu radnika Slovenije, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

(Fokus)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.