A.A.

A.A.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Prije podne slaba kiša se očekuje u Hercegovini, Krajini i zapadnim područjima Bosne.

Obilnija kiša i udari vjetra od 40 do 60 kilometara na sat mogući su danas u cijeloj zemlji, zbog čega je u nekim područjima upaljen narandžasti meteoalarm.

Od sredine dana se očekuju jače padavine koje će se postepeno premještati sa zapada prema istoku zemlje gdje se kiša očekuje tek krajem dana.

Obilnija kiša poslijepodne u zapadnim područjima Bosne. Na vrhovima planina u noći na subotu će padati i snijeg. Vjetar umjeren i jak, sa mogućim olujnim udarima, južnog smjera.

Prema večernjim satima vjetar će oslabiti i tokom noći će postepeno mijenjati smjer na istok i sjeveroistok. Najniža jutarnja temperatura zraka između 10 i 16 stepeni celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23 stepena celzijusa, u zapadnim područjima Bosne od 13 do 16 stepeni.

U subotu nas također očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom u većem dijelu BiH, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Za danas je aktiviran i narandžasti meteoalarm.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije u petak rano ujutru objavilo je saopštenje u kojem se kaže da je sigurnosna situacija u Skoplju normalizovana, kao u i oko Sobranja. Dodaje se da je u sinoćnjim incidentima u Sobranju povrijeđeno 70 ljudi, 22 policajca i tri poslanika, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog prethodno narušene sigurnosne situacije, pripadnici MUP-a u Skoplju će preuzeti dodatne mjere i radnje radi zaštite sigurnosti građana, objekata, te osigurati stabilnu i povoljnu sigurnosnu situaciju.

Međunarodni sajam privrede "Tešanj 2017" i ove godine će okupiti veliki broj izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Njemačke, a dolazak su najavile i brojne zvanice. Sajam će se održati od 18. do 21. maja ove godine.
Sajam u Tešnju već duži niz godina okuplja privrednike iz Bosne i Hercegovine, a ove godine prisutne očekuju brojni noviteti s obzirom na to da sajam nije specijalizovan i da ima prostora da se širi iz godine u godinu.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Udruženja privrednika ”Biznis centar” Jelah – Tešanj Edin Jabandžić je izjavio kako organizacija sajma ide po planu te da je iz godine u godinu veći interes izlagača i gostiju.

"Cilj nam je da u narednim godinama sajam dobije epitet regionalni zbog toga što se u Tešnju vrši regionalna proizvodnja i svi su dobrodošli da vide uspješnu tešanjsku priču. Ovo je prilika za razmjenu dobrih iskustava i sklapanja poslovnih dogovora", kazao je Jabandžić za Klix.ba.

S obzirom na to da je u Tešnju prije rata prevladavala automobilska industrija, a nakon rata do danas prehrambena, cilj je bio i na ovogodišnjem sajmu napraviti balans između dva uspješna razdoblja poslovanja u Tešnju.

"Tajna uspješnog poslovanja je rad, a mi s ovim sajmom želimo povezati sredine koje su realno nerazdvojive. Spletom okolnosti, prije nekoliko decenija ovo je sve bio jedan regionalni centar i sa ciljem pravljenja takvog okruženja, na otvorenju sajma će biti održana panel diskusija na temu 'Regionalna saradnja i povezivanje zemalja jugoistočne Evrope'", dodao je Jabandžić.

Drugog dana sajma bit će održana i panel diskusija na temu električnih automobila gdje će predavači biti stručnjaci iz ovog polja automobilske industrije, a Jabandžić ističe kako na panel diskusijama sajma uvijek teže skrenuti pažnju na ono što čeka BiH u budućnosti.

"Prije tri godine glavna tema je bila tržište rada i već tada smo aludirali vlastima da ćemo imati problem s radnom snagom, a danas svi o tome razgovaraju. Prošle godine je bila tema euroatlantske integracije, a sada već pričamo o regionalnoj saradnji. Želimo biti korak ispred ostalih i naša je sreća što imamo razvijenu sredinu i uočavamo probleme ranije nego drugi", dodaje naš sagovornik.

Glavni motiv sajma je približavanje privrede građanima i pravljenje novih pozitivnih poslovnih priča u Bosni i Hercegovini.

Svoje prisustvo na sajmu čija je ovogodišnja zemlja partner Njemačka, potvrdili su Denis Zvizdić, Marinko Čavara, Fadil Novalić te ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann.

Sajam će okupiti više od 150 izlagača na prostoru od 12.000 kvadratnih metara na lokalitetu DC Kraševo - Carina Tešanj, a partner sajma je Privredna komora Bosne i Hercegovine.

(klix.ba)

Regulatorna agencija za komunikacije u 2016. godini je u 78 slučajeva izrekla izvršne mjere, a u 41 slučaju utvrđenog kršenja izrečene su novčane kazne u iznosu od 254.000 KM, stoji u Izvještaju o svim kršenjima pravila i propisa u 2016. godini iz područja emitovanja.

Kako stoji u Izvještaju, zabilježeno je 27 kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, 11 kršenja Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, 22 kršenja odredbi pravila i propisa koji se odnose na uslove dozvole za emitovanje, 5 kršenja izbornih pravila i propisa zakona BiH, 6 kršenja Pravila o dozvolama za distribuciju audiovizuelnih usluga i medijskih usluga radija te 8 suspenzija.

Osim 41 novčane kazne, RAK je izrekao 18 pismenih i 10 usmenih upozorenja kao i 8 suspenzija dozvole.

Izrečeno je ukupno 27 izvršnih mjera za 18 korisnika dozvola za televizijsko emitovanje, 3 usmena upozorenja, 7 pismenih upozorenja, te 17 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 77.000 KM u vezi sa kršenjima relevantnih odredbi Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Pink Reality, Pink Movies i Pink Sci-Fi & Fantasy su kažnjeni sa po 3.000 KM, Pink Premium je dobio kazne od 3.000 i 5.000 KM, Pink BiH od 7.000, a Pink Plus od 10.000. Face TV je dobio pismeno upozorenje, kao i Radio Gradiška, TV1, Kanal 6 i ATV. TV KISS je kažnjen s 3.000 KM, a OBN sa 4.000 KM, 7.000 KM, 11.000 KM. BHT 1 je dobio usmeno upozorenje, a RTRS dva usmena i jedno pismeno. Jedno pismeno upozorenje dobio je i Hayat, a zatim i kaznu u iznosu od 1.500 KM. FTV je dobio kazne od 2.000 i 3.000 KM, a BN TV od 5.000, 3.000 i 3.500 KM.

Za kršenje Kodeksa o komercijalnim komunikacijama izrečeno je ukupno 10 izvršnih mjera za 9 korisnika dozvole u obliku novčanih kazni u ukupnom iznosu od 57.000 KM. BH Radio je dobio usmeno upozorenje, Pink Plus kaznu od 10.000 KM, OBN 9.000 KM, Hayat 15.000 KM, ATV 6.500, BN TV 3.500 KM, BHT1 2.500 KM, FTV 1.000 KM, RTSR 3.500 KM, Pink BiH 6.000 KM i 9.500 KM.

RAK je izrekao ukupno 30 izvršnih mjera, 8 suspenzija programa, 5 usmenih upozorenja, 7 pismenih upozorenja te 10 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 104.500 KM u vezi sa kršenjima Zakona o komunikacijama, pravila o pružanju audiovizeulnih medijskih usluga, pravila pružanja medijskih usluga radija i dozvole sistema za javne RTV servise u BiH.

TV1 je kažnjena s 10.000 KM, Pink Plus s 9.000 KM, OBN 10.000 i 2.000 KM, OTV 2.000 i 10.000 KM, CNN 10.000 i 28.000 KM i FTV 3.500 KM. Usmeno upozorneje dobili su Hayat, TV1, FTV, BHT1 i TV TK. Pismeno upozorenje su dobili Face TV, Hayat, NTV Arena, PRVI.TV, Radio Drvar, Radio ASK i BHT1, dok je suspenzija određena TVX Behar, Radio Mostar, HTV Oscar C, Radio Oscar C, Radio Kameleon, Radio Bulevar, Radio TK i Radio Herceg Bosne.

Za kršenje odredbi Izbornog zakona sa po 1.000 KM su kažnjeni Radio Preporod i Radio Livno, Vikom TV je kažnjena s 3.000 KM, TV Alfa je dobila pismeno, a Radio Ljubić usmeno upozorenje.

Obzirom da je u Izvještaju sadržana i detaljna analiza prekršenih i sankcionisanih pravila i propisa, RAK se nada da će analiza nosiocima dozvola audiovizelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija pružiti dodatne smjernice.

Cijeli Izvještaj možete pogledati ovdje.

(klix.ba)

U Zeničko-dobojskom kantonu aktivne su 23.461 firme. Novoosnovanih je 1.161, a blokiranih 3.209, što je ispod prosjeka BiH koji iznosi 15,5 posto, podaci su bonitetne kuće Bisnode BH. Oni su predstavljeni na poslovnom skupu u Tešnju koji je Bisnode BH organizirala u saradnji sa Udruženjem privrednika Biznis centar Tešanj Jelah.

Prema ovim podacima, preduzeća u ZDK kreiraju 8,4 posto radnih mjesta u BiH i ostvaruju 9,1 posto od ukupnih prihoda bh. preduzeća, a 25,5 posto od svih prihoda kompanija ZDK je od izvoza robe na strana tržišta.

“Financijski podaci poslovanja u posljednje tri godine pokazuju blagi rast kapitala i imovine, ukazuju na stabilnost poslovanja poduzeća i pokazuju rast zaduženja i povećanu neto dobit. Distribucija likvidnosnog rejtinga poduzeća u ZDK ukazuje na ispodprosječnu likvidnost. Najviše pravnih lica u ZDK je registrirano u djelatnosti trgovine, a ona realiziraju i najviše prihoda i imaju najviše zaposlenih osoba. Također, struktura registriranih pravnih lica pokazuje tradiciju poslovnosti – 48 posto posluje više od deset godina, 72 posto više od pet godina”, navode u Bisnode BH.

Bisnode ocjenjuje da je u BiH ukupno 10 posto aktivnih kompanija koje su bonitetno izvrsne, u ZDK ih je 11.70 posto, a u općini Tešanj 16,60 posto.

„Ovo je najbolji dokaz da Bisnodeova kampanja ispunjava svoje ciljeve kad je u pitanju aktualiziranje korištenja kvalitetnih i provjerenih poslovnih informacija koje unaprjeđuju poslovanje i povezuju privrednike i javni sektor”, izjavio je direktor Razvojne agencije Tešanj Ismar Alagić.

Direktorica Bisnode BH Zlata Mulać kazala je da ova bonitetna kuća želi pokazati da pouzdanim informacijama i kvalitetnim analitičkim alatima, kakve posjeduje Bisnode BH, privrednici mogu utjecati na razvoj njihovog biznisa, a općine mogu da otkriju prostor za nova ulaganja i napredovanja u svrhu razvoja lokalne privrede.

Na skupu u Tešnju dodijeljeni su i Bisnode certifikati bonitetne izvrsnosti kompanijama “Abias“ Tešanj, „Wischt“ Doboj, „Mi Trivas“ Prnjavor, „GD Dekor MB“ Tuzla, „Lipe Gradnja“ Zavidovići i „M&I Systems“ Banjaluka. Ovo priznanje je validan dokument kojim kompanije dokazuju potencijalnim domaćim i inozemnim poslovnim partnerima da su kvalitetna i odgovorno vođena poduzeća.

Uručen je i Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti kompaniji ZIKO Zavidovići, čime je ova kompanija postala jedan od tri nositelja ovog priznanja u BiH. Pravo na ovo prestižno priznanje može ostvariti samo 180 kompanija u BiH, a do sada su ga dobili Cementara Kakanj i FIS Vitez.

(zenicablog.com)

Prema rezultatima sa Kantonalnog takmičenja u šahu održanom u Zenici, šest takmičara Šahovskog kluba Tešanj u kategoriji „Kadeti“ učestvovalo je na Federalnom takmičenju u šahu za juniore i kadete.

Ovo takmičenje održano je od 20. do 23. aprila 2017. godine u Zenici, u tehničkoj organizaciji Šahovskog kluba “Čelik” iz Zenice i pod pokroviteljstvom Šahovskog saveza Federacije BiH. Na takmičenju je učestvovalo rekordnih 111 takmičara iz 25 klubova, a naš grad predstavljalo je 6 takmičara i tri pratioca iz Šahovskog kluba Tešanj.

Najbolji rezultat postigla je naša Safija Ahmić, koja je u kategoriji djevojčica do 14. godina osvojila 1. mjesto i donijela zlato u naš Tešanj, te se ovim rezultatom direktno plasirala na Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u šahu, koje će se održati u Zenici od 20. do 23. maja 2017. godine.

Ostali naši takmičari zabilježili su sljedeće rezultate:

Muharem Hasanbašić, 5. mjesto,
Enida Šakota, 5. mjesto,
Emira Omerbašić, 6. mjesto,
Namir Rahić, 8. mjesto i
Sejfo Kašibović, 9. mjesto.
Nažalost, nisu se uspjeli izboriti za medalje ali su pružili odlične partije i skupili vrijedna iskustva za dalja takmičenja.

Čestitamo našim mladim šahistima a naročito našoj Safiji Ahmić, kojoj želimo puno sreće i što bolji rezultat na predstojećem Državnom takmičenju.

Udruženje sportskih ribolovaca “Blinker”Kalošević organizuje Udruženjsko takmičenje u sportskom ribolovu, disciplina “ulov ribe udicom na plovak”, za sve kategorije (kadeti, juniori, seniori – m/ž).

Takmičenje će se održati u nedjelju, 30.04.2017. godine, na ribolovnoj stazi “Jezero Mrkotić”, sa početkom u 09:00 sati.

SATNICA TAKMIČENJA:

08:30 – 09:00 sati – prijave takmičara,
09:00 – 10:00 sati – izlazak na stazu i priprema za takmičenje,
10:00 – 13:00 sati – takmičenje,
13:00 – 13:30 sati – vaganje ulova, sumiranje rezultata,
13:30 – 14:00 sati – proglašenje pobjednika, dodjela nagrada,
14:00 – 16:00 sati – zajednički ručak i druženje.

Radujemo se sportskom takmičenju i dobrom druženju!

Bistro!

Ministarstvo poljoprivrede Zeničko-dobojskog kantona donijelo je Program direktnih mjera za poboljšanje aktivnosti u sprečavanju bespravne sječe šume na području ZDK.
Prema donesenom, izvršit će se ove mjere:
1. Izvršit će se popunjavanje radnih mjesta - čuvara šuma, kontrolnih čuvara šuma i viših stručnih saradnika (Kantonalna uprava za šumarstvo u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Komisijom Vlade Kantona za popunjavanje nepopunjenih radnih mjesta)
2. Pojačati kontrolu rada čuvara šuma i pooštriti mjere disciplinske odgovornosti (Šefovi Odjeljenja i Kontrolni lugari (za reone za koje su zaduženi); kontinuirano svakih 15 dana)
3. Premještaj invalida II kategorije i drugih koji nisu sposobni obavljati posao čuvara šuma (Kantonalna uprava za šumarstvo u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu)
4. Obezbijediti čuvanje šumskih drvnih sortimenata na međustovarištima i stovarištima Šumsko privredno društvo; kontinuirano
5. Pojačati kontrole transporta i oduzimanja drvnih sortimenata na području Kantona (Kantonalna uprava za šumarstvo; Šumsko privredno društvo; Ministarstvo unutrašnjih poslova; kontinuirano)
6. Pojačana kontrola inspekcije u kontroli prometa i reznih objekata (Kantonalna uprava za inspekcijske poslove; kontinuirano)
7. Pravovremeno obezbjeđivanje građanstva raspoloživim količinama ogrevnog drveta (Šumsko privredno društvo kontinuirano)

(agroklub.ba)

Zbog rekonstukcije priključaka na vodovodnoj mreži u naseljenom mjestu Jelah, dana 27.04.2017., u terminu od 10:30 do 14:00 h, doći će do prekida  u vodosnabdijevanju korisnika u ulici Husein kapetana Gradaščevića i industriskoj zoni“Ciglane” sve do krajnjih korisnika na vodovodnoj mreži.

    Molimo korisnike za razumijevanje.   

        JP "RAD" d.d. Tešanj

Doboj je jedan od gradova koji je bio zahvaćen katastrofalnim poplavama 2014. godine. Mnogi stanovnici ovog grada ni tri godine poslije katastrofe koja ih je zadesila nisu uspjeli da nadoknade materijalnu štetu koja je nastala tokom poplava.

U skaldu s tim humanitarna organizacija „ADRA“ će u saradnji sa TC „Bingo“ iz Tuzle pokrenuti besplatnu obuku iz oblasti šivanje i krojenja.

Obuka je prvenstveno namijenjena ženama iz porodica kojima su poplave 2014. godine nanijele velike gubitke, kao i ženama sa invaliditetom koje veoma teško dolaze do zaposlenja.

Na osnovu modela koji smo uspješno razvili u Banjaluci želimo sličnu obuku pokrenuti i u Doboju čiji će cilj biti ekonomsko osnaživanje žena. Obuka će početi u maju i trajaće 4 mjeseca. Za početak će bit uključeno 5 polaznica koje će pohađati tri stepena s tim da će završni stepen biti posvećen redizajnu stare odjeće. Ovo će biti nastavak akcije „Hljeb od tekstila“ koju ADRA i UG „Mozaik prijateljstva“ realizuju već dvije godine na području Banjaluke i Sarajeva, a sada nam je cilj da projektom obuhvatimo i Doboj.

Budući da nam svakodnevno pristižu velike količine stare i neupotrebljive odjeće odlučili smo da je iskorstimo kao repro materijal za obuku i napravimo neke nove – unikatne proizvode koji će nakon redizajna biti ponovo spremni za upotrebu.

Svi zainteresovani za obuku mogu nas kontatirati putem mejla na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem telefona na broj: 065-779-701.

ADRA je već nekoliko godina fokusirana na socijalno preduzetništvo i zapošljavanje marginaloizovanih osoba, stoga nam je posebno zadovoljstvo što smo pokrenuli ovu obuku kroz koju nastojimo edukovati i zaposliti osobe koje su već dugo bez posla.

(faktor.ba)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.