Prvi doktor medicinskih nauka iz Doboj Juga Istaknuto

Osim što je prvi doktor medicinskih nauka iz Doboj Juga,dr.sci Emir Čabrić je ujedno i prvi doktor po Blonjskom procesu obrazovanja certificiranog Zdravstvenog fakulteta pri Univerzitetu Zenica.

On je u ponedjeljak 9.juna 2014.godine pred prepunim amfiteatrom Zdravstvenog fakulteta i pred nadležnom komisijom uspješno odbranio doktorsku disertaciju na temu: 'Značaj koncepta dnevne hirurgije katarakte'.
Komisija za ocjenu i odbranu doktorske disertacije kandidata mr.sc. Emira Čabrića, pod navedenim naslovom bila je u sastavu dr.sc. Vahid Jusufović, vanredni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, nastavni predmet: 'Oftamologija', predsjednik, dr.sc. Amir Denjalić, vanredni profesor Zdravstvenog fakulteta univerziteta u Zenici, na nastavni predmeti: 'Hirurgija sa njegom I' i 'Hirurgija sa njegom II', komentor i član, dr.sc. Sahib Muminagić, redovni profesor Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici, nastavni predmeti : " Hirurgija sa njegom I "i "Hirurgija sa njegom II", mentor i član,dr .sc. Sead Buturović , docent Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici, nastavni predmeti: "Hirurgija sa njegom I"i "Hirurgija sa njegom II", član, dr.sc. Rasim Skomorac, docent Zdravstvenog fakulteta univerziteta u Zenici, na predmetu 'Hirurgija sa njegom II' ,član Zamjenik člana: dr.sc. Alma Mekić -Abazović, docent Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici, na predmetima: 'Urgentna medicina' i 'Urgentna medicina sa njegom'. Opšta ocjena ove disertacije je da se radi o izuzetno vrijednom naučno-stručnom radu iz oblasti oftalmologije,pogotovo što njen autor dr.sci Emir Čabrić dolazi iz jedne male sredine i što je rad zasnovan isključivo na iskustvu i praksi ovog vrsnog oftalmologa koji je iznikao u jednoj maloj sredini koja ide korak-dva unaprijed u odnosu na iskustva u ovoj oblasti ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regionu.Dnevna hirurgija katarakte je sigurna i pouzdano jeftinija metoda koja će u budućnosti vjerovatno potpuno zauzeti mjesto tradicionalne višednevne hirurgije.Njegovo istraživanje ovog tipa je prvo na prostorima Bosne i Hercegovine što potvrđuje sigurnost i pouzdanost dnevne hirurgije katarakte.
U zaključnom dijelu disertacije autor ističe potrebu kontinuirane edukacije stanovništva kako bi se pacijenti na vrijeme informiasli o prednostima dnevne hirurgije katarakte i operativnog zahvata katarakte u njenoj ranoj fazi.Dr Sci Emiru Čabriću iskrene čestitke uputili su brojne koege,zdravstveni radnici i prijatelji .
Čestitkama se pridružuje i naš portal.

(Miralem Begić)

{fcomment}

ocijeni
(1 glas)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.