Gračanica: Vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite Istaknuto

Poplavljen centar Donje Orahovice, FOTO: H:Č: Poplavljen centar Donje Orahovice, FOTO: H:Č:

Zbog obilnih kišnih padavina koje su u protekla dva dana pogodile područje općine Gračanica i izazvale velike probleme, danas je u kabinetu Općinskog načelnika Nusreta Helića održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite.

Razmatran je  Izvještaj o posljedicama od poplava, preduzetim mjerama na zaštiti ljudi i materijalnih dobara na području općine Gračanica, te ostale mjere koje je potrebno preduzeti kako bi se stanje u ugroženim područjima stabilizovalo.
Najugroženije je područje MZ Donja Orahovica i Sprečkog polja, gdje je porast lokalnih vodotoka, naročito Rašljevačke rijeke, izazvao plavljanje stambenih, poslovnih i infrastrukturnih objekata, a u prekidu je bio i saobraćaj na magistralnoj cesti M112 u dužini od 300 m i lokalnom putu Rijeka-Karići u dužini od 150 m. Procjenjuje se da je u Sprečkom polju poplavljeno oko 80 ha površine. Zahvaljujući koordinaciji Općinskog načelnika, Službe za civilnu zaštitu, Policijske stanice Gračanica, Vijeća MZ Donja Orahovica i građana, te angažovanja mehanizacije i svih drugih potrebnih sredstava, situacija je trenutno stavljena pod kontrolu, a razmatrana je i mogućnost proglašavanja stanja prirodne nepogode nepogode u ugroženim područjima.

Utvrđeni su koraci koje je hitno potrebno preduzeti u cilju kontrole, stabilizacije i podrške građanima u poplavljenim područjima:
1. Služba za civilnu zaštitu će i dalje pratiti stanje na terenu i redovno izvještavati Općinskog načelnika i nadležne institucije, kako bi se mogle blagovremeno preduzimati odgovarajuće mjere zaštite i spašavanja
2. Općinska komisija za procjenu šteta će u toku dana izaći na poplavljeno područje u Donjoj Orahovici i Sprečkom polju i sačiniti preliminarni izvještaj o štetama na stambenim, poslovnim i infrastrukturnim objektima, kao i na putevima. Takođe, Općinska komisija će uputiti  Općinskom načelniku prijedlog mjera za interventno otklanjanje posljedica na infrastrukturnim objektima.
3. JP Ceste Federacije i Federalnom inspektoru za ceste i cestovni promet hitno uputiti dopis vezano za otklanjanje nedostataka i stvaranja mogućnosti za odvođenje površinskih voda, koje su uzrok plavljenja stambenih, poslovnih i infrastrukturnih objekata uz magistralnu cestu M112, u MZ Donja Orahovica.
4. Hitno uputiti dopis vodoprivrednoj inspekciji za nadležnost vodotoka I i II kategorije i nadležnim institucijama koje upravljaju vodama za preduzimanje preventivnih i operativnih mjera na zaštiti i otklanjanju posljedica poplava I i II kategorije na području općine Gračanica.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.