25 godina Opće bolnice u Tešnju!

24 Feb 2017
34050 puta

Povodom značajnog jubileja, 25 godina od svoga osnivanja i postojanja a koji se obilježava ove godine, u Općoj bolnici Tešanj je održana press konferencija na kojoj je uprava prezentovala razvojni put ove institucije, te o svemu onome što je urađeno u prethodnoj godini.


U svom uvodnom obraćanju Doc. dr.med.sci. Rifat Sejdinović, direktor Opće bolnice Tešanj, je kratko podsjetio na period osnivanja od 1992.g. i njen kontinuirani razvoj do danas. Danas, Opća bolnica Tešanj je značajna zdravstvena ustanova koja zapošljava 231. radnika koji u suvremeno opremljenom prostoru sprovodi bolničku (sekundarnu i tercijarnu) i specijalističko-konsultativnu zdravstvenu zaštitu. Tako je među prvim u FBiH obezbijedila uvjete u skladu sa novim pravilnikom kao i uvjete za obavljanje djelatnosti dijalize za što je dobila odgovarajuća rješenja kantonalnog ministarstva zdravstva.
U svom sastavu Opća bolnica Tešanj ima 10 odjeljenja u kojima je smješteno 224 bolesnička kreveta čija je iskorištenost gotovo 100%. Opća bolnica Tešanj je stvorila pretpostavke i uvjete za pružanje što kvalitetnije zdravstvene zaštite kao i zdravstvenih usluga za pacijente ne samo iz ZDK, nego i iz cijele države. za kojima, kako na  gravitirajućem području (Tešanj, Maglaj, Usora i Doboj Jug) tako i u cijelom ZE-DO kantonu, FBiH i BiH, postoji veća potreba i interes za njihovo pružanje od strane struke i samih korisnika zdravstvenih usluga.
Na žalost jedan dio palete zdravstvenih usluga nije u ugovornom aranžmanu sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Zeničko- dobojskog kantona gdje se ne finansira pružanje ovih usluga osiguranicima gravitirajućeg područja u Općoj bolnici Tešanj, pa su prinuđeni da ih svojim pacijentima na omarcijalnoj na komercijalnoj osnovi.
U Općoj bolnici Tešanj ne postoji "lista čekanja" ni za jednu zdravstvenu uslugu koju pružaju bez obzira da li se radi o ugovornom pružanju zdravstvenih usluga ili o komercijalnim zdravstvenim uslugama što je jedna od činjenica po kojoj je ova ustanova prepoznatljiva.
Opća bolnica Tešanj svoju djelatnost obavlja sa minimalnim brojem zaposlenih radnika tj. 1,03 zaposlena po jednom bolesničkom krevetu ili 0,75 zdravstvenih radnika po jednom bolesničkom krevetu po čemu su najracionalnija zdravstvena ustanova u ZE-DO kanton, a evropski standard je 2 zaposlena na jedan bolesnički krevet.


Kvalifikaciona struktura zaposlenog kadra je slijedeća:
- 41 doktor medicine, od toga: 27 specijalista raznih specijalnosti, 14 doktora medicine na
specijalizaciji
- 1 diplomiranih medicinskih sestara-tehničara,
- 21 viših medicinskih sestara-tehničara,
- 105 medicinska sestra-tehničar
- 1 diplomirani pravnik,
- 1 diplomirani ekonomista,
- 12 ekonomskih i administrativnih tehničara,
- 8 vkv radnika
- 9 kv radnika
- 32 zaposlenika sa nižom stručnom spremom
Od nabrojanog kadra u Općoj bolnici Tešanj rade i 2 profesora, 3 docenta, 5 doktora med. nauka i 8 magistara koji su angažovani na fakultetima u Zenici, Tuzli i Sarajevu.


Prema podacima iz 2016. godine na 224 kreveta koji posjeduje Opća bolnica Tešanj liječeno je 7782 pacijenata i ostvareno je ukupno 80.653 bolesničko opskrbnih dana. Od ukupnog broja liječenih pacijenata broj umrlih je 90 pacijenata i predstavlja smrtnost od 1,1%. Prosječan broj dana ležanja je iznosio 10,4 dana za ukupan broj pacijenata. U navedenom periodu je izvršeno
816 hirurških operacija u općoj anesteziji, kao i 68 ginekološka operacija u općoj anesteziji.Osim navedenog, Opća bolnica Tešanj redovno prati svjetska naučno-istraživačka dostignuća i radove i sudjeluje na mnogim svjetskim kongresima a posebnu pažnju posvećuje i učestvuje u obrazovnim procesima odgajajući nove generacije medicinskih
radnika.
Vodimo politiku redovnog promatranja potreba naših pacijenata i ukoliko ocijenimo da je neka usluga u domeni dijagnostike prijeko potrebna trudimo se da je uvedemo i skratimo maksimalno period dobijanja potrebnih nalaza. Samim tim, zadovoljstvo uposlenika je vidljivo iz njihovih rezultata, rekao je dr.Sejdinović. Zadnjih godina, zahvaljujući konstruktivnoj finansijskoj politici, Opća bolnica Tešanj nema dugovanja što nas svrstava među rijetke u BiH. Zahvaljujući privrednicima sa ovih prostora uspjeli smo vrlo kvalitetno da opremimo naše laboratorije funkcionalne dijagnostike što je u mnogome pomoglo da imamo stabilnu finansijsku situaciju u našoj instituciji.
Evo projekata koji su planirani i realizirani u prethodnoj godini:


Neophodno je istaći izuzetnu saradnju sa privrednicima i Udruženjem privrednika „Tešanj-Jelah“ općine Tešanj i njihovoj velikoj i nesebičnoj pomoći u realizaciji niza projekata od nabavke novih aparata do uređenja i opremanja poslovnih prostorija kako za potrebe pacijenata tako i osoblja Opće bolnice. Kao specifikum ove sredine treba pomenuti da su u prikupljanju sredstava za nabavku aparata učestvovali i građani i privrednici susjednih općina Usore, Doboj Juga, Doboja, Teslića, Maglaja i Žepča.

Naša osnovna zadaća je pacijent i on je iznad svega. Prije 16 godina smo formirali naš pulmološki odjel koji danas raspolaže sa 96 kreveta a svakodnevno imamo sve veće mogućnosti, rekao je prof dr. Besim Prnjavorac, načelnik pulmološkog odjeljenja Opće bolnice Tešanj. Danas možemo vršiti pretrage koje su vrhunac u pulmološkoj dijagnostici. Pružamo usluge ne samo
pacijentima nego i u našem kabinetu za poremećaje spavanja vršimo određena istraživanja i ispitivanja za privredu, prvenstveno u spremnosti profesionalnih vozača za duga putovanja. Spektar usluga je još i širi a koriste ga zdravstvene ustanove iz gotovo svih kantona u BiH i to zbog toga što smo u laboratorijskoj dijagnostici, posebno u endoskopiji, dosegli jedan vrlo visok nivo. Zahvaljujući svemu ovome upustili smo se i bazična medicinska istraživanja pa tako radimo analizu koncetracija supstanci koje imaju male nivoe u serumu kao što su interlokini, faktori tumora, faktori upalnih reakcija i po tome je naša bolnica prepoznatljiva.
Ne treba zaboraviti ni druge službe, rekao je prof.dr. Sejdinović, poput hirurškog odjela koja godinama jako dobro radi laparoskopsku hirurgiju, pedijatrija i ginekologija rade na visokom nivou svoje usluge što u mnogome dokazuje kvalitet rada naše bolnice.
Pored toga tokom 2014.g. radili smo 7 vanjskih doktorata za vanjske kandidate, zatim nekoliko doktorata u 2015.g., dovršenih je do sada 2 i to se nastavlja i u ovoj godine. Dakle pored doktoranata iz naše sredine dali smo bazu kandidatima iz Zenice, Sarajeva i Tuzle da i oni obave doktorate.

Kontinuirani razvoj Opće bolnice u Tešnju ogleda se i u razvoju radiloške službe, rekao je Škiljo dr. Nermin, spec. radiolog. U posljednjih 7 godina radiloška služba je potpuno obnovljena, investirano je oko 900.000 KM u novu opremu. Nabavljena su dva rendgen aparata i jedan UZV a zadnja velika investicija u radiologiji se desila prošle godine kada je nabavljen jedan moderan multislajsni CT aparat udruženim sredstvima bolnice, privrednika, građana i dobrovoljnim prilozima građana te odricanjem jedne dnevnica uposlenika bolnice i članova upravnog odbora. Sa realizacijom ovog projekta stojimo rame uz rame sa svim većim bolnicama u BiH i naša radiologija trenutno zadovoljava sve potrebe. Nabavkom novih aparata smanjili smo i doze zračenja koje prima pacijent tokom sam e pretrage i uveli smo nove dijagnostike poput CT kolonoskopije i CT angiografije avrlo brzo ćemo uvesti CT densitometriju tj. pregled koštane gustine.

Emir dr Hondo, spec. medicinske biohemije, načelnik službe za laboratorijsku dijagnostiku, je rekao da ova služba trenutno radi stvari koje se trenutno ne rade ni na kliničkim centrima na nivou FBiH a i ako se rade rade se puno brže. Prije nekoliko godina uzorci krvi pacijenata koji su slati na kliničke centre u FBiH na pretrage su se znali čekati 3 do 6 mjeseci. Zahvaljujući našim aparatima sada smo u poziciji da, ako je potrebno, uradimo iste za 3 do 4 sata. Od 2012.g. do danas smo obnovili sve aparate. Svi oni imaju i svoje rezervne uređaje tako da je uloženo ukupno oko 200.000 KM u zadnjih pet godina u nabavku opreme. S obzirom da smo vlasnici te opreme te bilo koju pretragu da radimo ona je 2 do 7 puta jeftinija u odnosu na bilo koju laboratoriju u zdravstvenim institucijama unutar FBiH. Radimo zaista široko i zahtijeva i trud i učenje. Krajem marta ćemo zaokružiti dijagnostiku dvije nove bolesti, celijakije - nemogućnost podnošenja proteina omotača pšenice te mogućnosti ranog otkrivanja genskih mutacija.

Svom medicinskom i radnom osoblju Opće bolnice u Tešnju, iskrene čestitke povodom jubileja te još mnogo dobrih rezultata u radu i usavršavanju zdravstvenih usluga želi Redakcija Antena Radija!

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.