26.03. Dogodilo se na današnji dan

- 1827. U Beču umro njemački skladatelj Ludwig van Beethoven. Uz Bacha i Mozarta smatra se najvećim genijem u povijesti glazbe. Autor je 9 simfonija, 32 klavirske sonate, 5 koncerata za klavir i orkestar, jedne opere ('Fidelio'), kamernih skladbi, misa. Vrlo rano bolestan, gluh, onemogućen da stvara koliko želi, Beethoven djeluje instinktom i gotovo razornom snagom svoje sudbine. Pogreb mu je bio veličanstven, ispratilo ga je više od 30.000 Bečana.

- 1892. Umro američki pjesnik Walt Whitman. Sam je izdao prvotisak svojega glavnoga djela 'Vlati trave', koje je na hrvatski preveo Tin Ujević i koje je doživjelo mnoga proširena izdanja. Moderna ga kritika smatra jednim od najvažnijih stvaralaca u povijesti američke književnosti uopće. Od njegove proze treba istaknuti 'Demokratske vidike'. Whitman je rođen 31. svibnja 1819. u Westhillsu.

- 1914. Rođen američki dramatičar Tennessee Williams. Autor je psiholoških drama osebujna svijeta u kojemu se snovi sukobljavaju sa stvarnošću. Izrazio je mnoge preokupacije vremena iza kulisa prividnoga blagostanja i građanske udobnosti. U dramama građenima tehnikom lirske simbolike, prikazuje nezreli idealizam koji prikriva neurotičnu nelagodu spolne nastranosti. Poznata su mu djela 'Staklena menažerija', 'Tramvaj zvan čežnja', 'Tetovirana ruža'.

- 1923. U Parizu umrla glasovita francuska kazališna i filmska glumica Sarah Bernhardt. Još za života slavljena je kao najveća glumica svih vremena, prvenstveno zahvaljujući ulogama u djelima Shakespearea, Racinea i Hugoa. Karijeru nije prekinula niti nakon amputacije noge 1914. godine. U svim svojim filmskim ulogama zadržala je patetiku mimike i pokreta svoje kazališne glume, ali već sama njena pojava na platnu osiguravala je komercijalni uspjeh.

- 1942. U New Yorku rođena Erica Jong, poznata je američka spisateljica. Udavala se četiri puta. Njezin je najpoznatiji roman "Strah od letenja" iz 1973. godine. Prozvana je "ženski Henry Miller" zbog načina kako opisuje žensku seksualnost.

- 1953. Doktor Jonas Salk, američki mikrobiolog, objavio je pronalazak novog, uspješnog cjepiva protiv dječje paralize, bolesti koja je do tada pogađala milijune ljudi. Spasonosno cjepivo počelo se proizvoditi slijedeće godine i odmah postalo nezamjenjivim sredstvom u suzbijanju opasnoga poliomielitisa.

- 1984. Samoubojstvo izvršio jugoslovenski pisac Branko Ćopić, jedan od najplodnijih i najpopularnijih pisaca nakon Drugog svjetskog rata. Humorista, autor rodoljubive i dječje poezije smatra se nastavljačem tradicije seoske pripovjetke realizma.

- 1922. Bivši šampion boksa u teškoj kategoriji Mike Tyson osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja.

- 2002. Haški tribunal podigao optužnicu protiv Ljubiše Beare, bivšeg načelnika sigurnosti Glavnog stožera Vojske Republike Srpske, za genocid i druge zločine u Srebrenici. Osuđen je 2010. godine na doživotnu kaznu zatvora.

- 2004. U atentatu u Beogradu na radnom mjestu ubijen generalni tajnik Nogometnog saveza Srbije i Crne Gore Branko Bulatović. 

 (Fena) ck

  

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.