20.03. Dogodilo se na današnji dan

- 43. p.n.e. Rođen Publije Ovidije Nazon, jedan od najvećih rimskih pjesnika i jedan od najčuvenijih autora stihova o ljubavi u svjetskoj literaturi. Najpoznatije djelo mu je "Metamorfoze".

- 1815. Nakon što se iskrcao s otoka Elbe, Napoleon Bonaparte ušao je u Pariz i ponovno preuzeo vlast. Na Bečkom kongresu koji je bio u tijeku odmah je odlučeno da se se zauvijek slomi moć "prevrtljivog Korzikanca". Nakon "vladavine sto dana" Napoleon doživljava konačan poraz kod Waterlooa koji ga odvodi u doživotno zatočeništvo na otok Sveta Helena.

- 1852. Prvi bestseller SAD-a, roman Čiča Tomina koliba spisateljice Harriet Beecher-Stowe, prvi je put izdan kao knjiga. Prijašnja izdanja koja su u nastavcima izlazila u abolicionističkom časopisu National Era dodatno je polarizirala abolicionističku i anti-abolicionističku debatu te potaknula sunarodnjake na razmišljanje o crnačkom ropstvu, glavnoj temi romana. 

- 1894. U Torinu umro mađarski revolucionar Lajoš Košut, vođa mađarskog pokreta za neovisnost od Austrije (1848-1849). Nakon sloma revolucije u kolovozu 1949. emigrirao u Italiji.

- 1933. U blizini Dachaua grada na rijeci Amper osnovan je prvi nacistički sabirni logor. Od samog dolaska na vlast Hitler je u Njemačkoj počeo otvarati koncentracione logore, u prvom redu zbog obračuna s političkim predstavnicima. Od 1938. godine glavna funkcija tih logora je bila regrutiranje radne snage i njeno uništavanje. Računa se da je u Njemačkoj i okupiranim zemljama bilo oko 2000 koncentracijskih logora i da je u njima stradalo oko 11 milijuna ljudi.

- 1956. Nakon što je od 1881. bio francuski protektorat, poništavanjem Sporazuma u Bardu Tunis je postao neovisan, a ubrzo nakon prvih izbora iste godine, proglašen je republikom.

- 1985. Amerikanka Libby Riddles pobijedila je na 1.161 milju dugoj snježnoj utrci saonica s psećom zapregom. Utrka koja se osam do petnaest dana (ovisno o vremenskim uvjetima) vozi od Willowa do Nomea u Aljasci, time je dobila prvu žensku pobjednicu koja je samo o toj pustolovini napisala tri knjige.

- 1995. Sekta Aum Shinrikyo izvršila je u tokijskoj podzemnoj željeznici napad otrovnim plinom sarinom u kojemu je poginulo 12, a ozlijeđeno više od 6.000 osoba. Pozadina terorističkog napada niti nakon suđenja, na kojemu su četvorica odgovornih osuđeni na smrt, a jedan na doživotnu robiju, nije rasvijetljena.

- 2003. Tijekom ranih jutarnjih vojne postrojbe SAD-a potpomognute britanskim i u manjoj mjeri australskim, španjolskim i poljskim trupama ušle su iz Kuvajta na teritorij Iraka, te su bombardirani i raketirani brojni strateški ciljevi čime je počela invazija službeno nazvana operacija 'Iraqi Freedom'.

- 2004. Umrla nizozemska kraljica Juliana, koja je tom zemljom vladala od 1948. do 1980. kada je krunu prepustila kćeri Beatrix. Bila je poznata po imenu Narodna kraljica, zbog značajne uloge u oporavku Nizozemske nakon Drugog svjetskog rata, kao i toleranciji prema kolonijama koje su zahtijevale neovisnost. 

- 2010. Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI uputio je Irskoj pismo izvinjenja zbog dugotrajnog zlostavljanja djece počinjenog pod okriljem Crkve. 

(Fena) ck

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.