21.03. Dogodilo se na današnji dan

- 1685. Rođen Johann Sebastian Bach, na čijem djelu se temelji njemačka glazbena tradicija. Suvremenici su ga cjenili kao virtuoznog orguljaša, a vrijednost njegovog glazbenog djela otkrivena je početkom 19. stoljeća u doba glazbenog romantizma.

 - 1804. Stupio na snagu Napoleonov kodeks, francuski kazneni i građanski zakon, kojim je car Napoleon I, tada "doživotni konzul", reformirao pravosuđe.

 - 1913. Rođen književnik Ivan Goran Kovačić, autor poeme "Jama" (1943), potresnog djela o zločinima u Drugom svjetskom ratu u kojima je i sam stradao. Poema "Jama" inspirirala je mnoge slikare, a glazbu inspiriranu tim djelom komponovao je Nikola Hercigonja.

 - 1937. Profesor engleskog jezika na sveučilištu u Oxfordu, te jedan od najmaštovitijih pisaca u povijesti, J.R.R. Tolkien, izdao je svoju prvu knjigu - Hobbit. Iako zamišljen kao roman za djecu, Hobbit je vrlo brzo stekao popularnost i među odraslima. Uz plejadu fantastičnih bića, napetih pustolovina i fenomenalnan stil pisanja priča je stekla veliku popularnost, a publika je tražila još. Kao posljedica toga napisan je, i u tri sveska izdan epski fantastični roman Gospodar prstenova.

 - 1962. U južnoafričkom gradu Sharpevilleu ubijeno je najmanje 79 osoba, a ranjeno preko 180 kada je policija otvorila vatru na mirne demonstaracije crnaca protiv rasističkog režima.

 - 1963. Čuveni zatvor Alcatraz u San Franciscu zatvorio je svoja vrata nakon što je i posljednjih 27 zatvorenika preseljeno.

 - 1999. UNESCO je proglasio 21. ožujka Međunarodnim danom poezije s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta.

 - 2001. Nizozemska vlada potvrdila slučaj šapa i slinavke i time postala druga zemlja u Europi u kojoj se pojavila ta stočna bolest.

 - 2004. U glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubaiju, započela je gradnja sada dovršene najviše građevine na svijetu - Burj Dubaija. Supervisoki neboder se s 818 metara visine doslovno vinuo nebu pod oblake. Sam toranj košto je oko 4,1 milijardu dolara, a dio je većeg, 20 milijardi dolara vrijednog projekta nazvanog 'Downtown Dubai'.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.