19.03. - Dogodilo se na današnji dan

- 1796. Republika Francuska donijela Dekret o slobodi tiska, koji je po dolasku Napoleona na vlast dvije godine kasnije prestao da važi, a tisak je podvrgnut strogoj cenzuri. 

- 1813. U blizini Edinburga rođen je David Livingstone škotski misionar i istraživač afričkog kontinenta, Prvi je obavljao istraživanja u bazenu rijeke Zambezi i otkrio Viktorijine slapove, zatim jezero Nyasa i veći broj drugih jezera. Više od trideset godina proveo je u Africi i najviše je pridonio istraživanju tog kontinenta.

 - 1930. U Fishers Hillu umire britanski državnik i filozof Arthur James Balfour. Godine 1917. objavio je poznatu deklaraciju "Balfour Declaration" o tome da se u Palestini stvori nacionalni dom za Židove. Kao filozof zastupao je religiozni spiritizam, iz kojeg je izvodio sve etičke i estetske vrijednosti.

 - 1947. U Greenwichu, Connectictu rođena je glumica Glenn Close. Glenn je do sada bila pet puta nominirana za prestižnu nagradu Oscar, ali je do sada nije osvojila.

 - 1955. U njemačkom Idar-Obersteinu rođena je proslavljena zvijezda filma "Umri muški" Bruce Willis. Na početku karijere bio je barmen, najpoznatiji su mu filmovi "Armageddon", "Prljavi igraju prljavo", "Peti element", "Pakleni šund" te "Neslomljivi". 

 - 1997. Umro američki slikar nizozemskog podrijetla Willem de Kooning, utemeljitelj apstraktnog ekspresionizma, koji je četrdesetih godina 20. stoljeća preobrazio slikarstvo u SAD-u. 

 - 2008. Pakistanski parlament izabrao prvu ženu predsjednicu skupštine u povijesti te zemlje, doktoricu Fahmidu Mirzu, pripadnicu Pakistanske narodne stranke.

 - 2011. Počela vojna akcija međunarodnih snaga u Libiji pod nazivom "Odiseejva zora" pod zapovjedništvom američkog admirala Samuela Lockleara. Režim Muammar al-Gaddafija srušen je kada je ubijen 20. listopada 2011. godine.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.