Nijemci izmjerili elektron

Njemački naučnici izjavili su da su obavili dosad najpreciznije mjerenje mase elektrona, jednog od gradivnih dijelova materije. 

Ovaj podatak će biti od posebne koristi istraživačima u testiranju "standardnog modela" fizike - opće prihvaćene teorije o česticama i silama koje čine univerzum, naveli su oni. 

Elekroni su subatomske čestice negativnog elementarnog naboja koji okružuju jezgro atoma. 

Otkrio ih je 1897. godine britanski naučnik Joseph John Thomsom. 

Tim predvođen Svenom Sturmom s Instituta Max Planck za nuklearnu fiziku u Hajdelbergu obavio je mjerenje elektrona pomoću uređaja nazvanog "Peningova zamka" (Penning trap), koji zarobljava elektrisane čestice kombinacijom magneta i električnih polja. 

Oni su izmjerili elektron vezan za jezgro ugljenika čija je masa poznata. 

Prema proračunu njemačkih naučnika, koji je 13 puta preciziniji od prethodnih pokušaja, elektron ima 0.000548579909067 jedinice atomske mase, prenosi Tanjug. 

-Ovim je postavljen temelj budućim fundamentalnim eksperimentima u fizici i preciznim testiranjima standardnog modela - navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Nature".

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.