12.02. - Dogodilo se na današnji dan

- 1804. U Konigsbergu umro njemački filozof Immanuel Kant. Iz tvrdnje po kojoj se samo dobra volja kao autonomna može apsolutno pokazati dobrom, Kant dolazi do kategoričnosti svoga temeljnog moralnog zakona, do čuvenog kategoričkog imperativa: "Radi tako da bi maksima tvoga djelovanja s pomoću tvoje volje trebala postati općim prirodnim zakonom." Glavna djela su mu "Kritika čistog uma", "Kritika praktičnog uma" i "Kritika rasudne moći".

- 1809. U engleskome gradiću Shrewsburyju rodio se Charles Darwin prirodoslovac koji je iznio teoriju evolucije prema kojoj se živa bića neprestano mijenjaju. Nakon petogodišnjeg putovanja piše knjigu "Putovanje jednog prirodoslovca oko svijeta" u kojoj daje prve naznake svojih velikih spoznaja. Više od dvadeset godina Darwin će neprestano nadograđivati svoje zamisli. Tako 1859. nastaje revolucionarno djelo "O postanku vrsta pomoću prirodnog odabira" koje je zaokruženo desetak godina poslije djelom "O podrijetlu čovjeka". Umro je 19. travnja 1882. u Downu.

- 1809. Rodio se američki državnik Abraham Lincoln. Kao član Kongresa (od 1847. do 1849) istupa protiv uvođenja ropstva na novim područjima Sjedinjenih Država. Godine 1860. izabran je za predsjednika SAD-a, a izbor istaknutog protivnika ropstva na čelo države bio je znak za pobunu robovlasničkom Jugu. Do ožujka 1861. godine sedam je južnih država napustilo Uniju i osnovalo konfederaciju s Davisom Jeffersonom na čelu. U travnju iste godine počinje građanski rat koji završava pobjedom Sjevera i oslobađanjem crnih robova. Lincoln je za predsjednika izabran i na izborima 1864. godine, a ubijen je godinu dana kasnije u atentatu, koji je na njega izvršio jedan fanatični Južnjak.

- 1903. Rodio se belgijski pisac kriminalističkih romana Georges Simenon. Slavu je stekao romanima u kojima pitanje koje zaokuplja detektiva nije više : "Tko je ubio?", već "Zašto je ubio?". U svojim djelima pronicljivo razotkriva neke društvene i moralne mehanizme poroka u građanskom društvu - alkoholizma, zločina, seksualnosti. Simenon je pisac neiscrpne plodnosti, napisao je više od 200 knjiga. Umro je 6. rujna 1989. godine. 

- 1999. Poljska, Mađarska i Češka, prve od bivših članica Sovjetskog bloka, priključile se NATO-u.

- 2002. Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počelo suđenje bivšem predsjedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Miloševiću. Milošević je u svibnju 1999. optužen za zločin protiv čovječnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tijekom rata u Hravtskoj, BiH i Kosovu. Na zahtjev Haaškog tribunla vlasti Srbije Miloševića su isporučile sudu u Haagu 2001. Umro je u zatvorskoj ćeliji 11. ožujka 2006. godine.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.