Hitlerovo odmaralište postaje luksuzno ljetovalište

Objekt dugačak skoro pet kilometara te udaljen od mora oko 100-njak metara - bivše je nacističko nedovršeno odmaralište koje će uskoro postati luksuzno ljetovalište.

Na dugačkoj plaži sjevernonjemačkog otoka Rügen, smještenog u Baltičkom moru, nalazi se objekt Prora, izgrađen u periodu od 1936. do 1939. godine kao dio nacističkog programa 'Snaga kroz uživanje'.

Plan je bio da se u tim objektima odmaraju Nijemci koji bi se putem propagande i društvenih aktivnosti pripremali za odrađivanje svog dijela Hitlerovog plana za Njemačku.

Bio je to jedan od najvećih arhitektonskih projekata u to vrijeme, u kojem je sudjelovalo 9.000 radnika. Dizajn za projekt osvojio je Grand Prix nagradu na svjetskoj izložbi u Parizu 1937. godine.

No, ovaj megalomanski projekt nikad nije primio svoje prve goste. Prije njegove finalizacije počeo je Drugi svjetski rat i svi radnici su povučeni na ratište.

Nakon mnogo godina napokon se počelo razmišljati o njegovoj namjeni pa će sad neki od ovih objekata dobiti funkciju luksuznih apartmana u kojima će se gosti moći odmarati odmah uz more.

Bazeni, teretane, saune, privatne terase i vrtovi... i svi ostali prateći sadržaji luksuzne turističke ponude uključeni su u plan kojim se želi ponuditi gostima odmor za dušu i tijelo. Većina apartmana, smještenih u Zgradu 1 i 2 bit će dovršena do sredine 2015. godine.

Ceremonija kojom se obilježio nastavak gradnje objekata čak 73 godine nakon početka gradnje održana je u junu prošle godine.

Neki dijelovi objekta su već ranije renovirani i korišteni. Tako se u Zgradi 5 već 2011. godine smjestio najveći evropski hostel, s 400 kreveta, u kojeg je uloženo 2,3 miliona dolara.

Prilikom otvorenja hostela pojavila se bojazan kako će se njegovim smještanjem u 'naci' okruženje pojaviti mogućnost oživljavanja mračnih nacističkih uspomena iz njemačke historije.

-Učinit ćemo sve što možemo kako bismo spriječili pojavljivanje nacističke ideologije na ovim prostorima - izjavio je tada direktor ovog objekta, prenosi Dnevnik.hr.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.