07.02. - Dogodilo se na današnji dan

- 1792. Austrija i Pruska sklopile su savez protiv revolucionarne Francuske u strahu od širenja ideja građanske revolucije. To je bila prva od šest koalicija u koje su kasnije, protiv Napoleona, ušle i Rusija, Engleska i Turska i druge manje europske zemlje.

- 1805. U Puget-Theniersu rođen je francuski revolucionar Louis Auguste Blanqui, pobornik oružane borbe protiv kapitalističkog izrabljivanja.

- 1812. U Portsmouthu je rođen znameniti engleski književnik Charles Dickens, autor brojnih romana od kojih su najpoznatiji "Oliver Twist" i "David Copperfield" u kojima je prikazao svu bijedu viktorijanske Engleske. Posebne simpatije pokazao je za ponižene pripadnike nižih društvenih slojeva. 

- 1864. U Beču umro Vuk Stefanović Karadžić, srpski jezikoslovac i reformator srpskoga jezika. Pored jezičnoga rada politički značaj Vuka Karadžića za suvremenu srpsku povijest je bitan jer su njegove teze značajno utjecale na velikosrpski pokret. 

- 1894. Umro Adolphe Sax, belgijski proizvođač duhačkih instrumenata, koji je 1840. izumio glazbeni instrument nazvan po njemu - saksofon.

- 1964. Liverpoolska četvorka, legendarni "The Beatles" stigli su zrakoplovom u New York, te su nakon toga svojim nastupima osvojili Ameriku. Bio je to početak "beatlemanije" u Americi.

- 1965. Počelo je američko bombardiranje Sjevernog Vijetnama pod nazivom "Kotrljajući grom". 

- 1990. Plenum Centralnog komiteta Komunističke partije SSSR-a prihvatio prijedlog lidera Mihaila Gorbačova da se ukine 70-godišnji monopol na vlast te partije, čime je otvoren put za višepartijski politički sustav.

- 1999. U 63. godini, nakon neuspješnog liječenja od raka, nakon 46 godina vladavine preminuo je jordanski kralj Hussein. Naslijedio ga je najstariji sin, princ Abdullah.

- 2001. Umrla američka pjevačica i glumica Dale Evans, koja je sa svojim suprugom Royem Rogersom igrala u 27 western filmova i napisala njihovu pjesmu "Tragovi sreće".

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.