Knjiga koja čitatelju omogućava iskusiti emocije likova

Znanstvenici s američkog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT) razvili su knjigu sa senzorima koja promjenama temperature i svjetlosnim efektima oponaša iskustva i emocije likova.

Čitatelj uz knjigu dobija trake koje se omataju oko tijela kako bi oblikovale prsluk opremljen osjetilnim simulatorima, te sustavima kontrole tlaka i temperature. Knjiga prepoznaje na kojoj se stranici čitatelj nalazi i shodno tome mijenja ambijentalnu rasvjetu i vibracije kako bi bolje odgovarale opisanom raspoloženju i kako bi se čitatelju dočarala atmosfera knjige i iskustva fiktivnih protagonista.

Promjene emocionalnih ili tjelesnih stanja likova odašilju diskretne signale do prsluka koji izazivaju promjene brzine otkucaja srca, mijenjaju tlak u zračnim vrećicama ili pak stvaraju lokalizirane fluktuacije temperature, znanstvenici koji su razvili projekt u medijskom laboratoriju MIT-a, nazvavši ga senzorna fikcija, piše Guardian.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.