23.01. - Dogodilo se na današnji dan

- 1783. U Grenobleu rođen francuski književnik Marie Henri Beyle, poznatiji pod pseudonimom Stendhal, začetnik velike književne epohe francuskog realizma. Njegova poznata djela su "Crveno i crno", "Parmski kartuzijanski samostan" te "Talijanska kronika". Preminuo je u Parizu 23. ožujka 1842. godine.

- 1832. Rođen francuski slikar Edouard Manet, preteča impresionizma i začetnik novog likovnog izraza. Proslavio se slikama "Olimpija" i "Doručak u travi", koje su nakon prvog izlaganja u javnosti početkom druge polovice 19. stoljeća svojim temama i kompozicijom izazvale kulturni skandal. 

- 1898. Rođen Sergej Mihajlovič Eisenstein, najznačajniji ruski filmski redatelj i teoretičar koji je snažno uticao na tokove svjetske kinematografije. Svoje ideje i iskustva iznio je u dvije knjige izdane u New Yorku - "Filmsko osjećanje" i "Filmski oblik". Njegov film "Oklopnjača Potemkin" jedno je od remek-djela filmske umjetnosti.   

- 1920. Nizozemska odbila izručiti saveznicima bivšeg njemačkog cara Wilhelma II, koji je nakon abdikacije u studenom 1918. godine emigrirao u Nizozemsku. Njegovo izručenje traženo je da bi bio kažnjen zbog zločina koje su Nijemci počinili u Prvom svjetskom ratu.

- 1928. Rođena francuska filmska glumica Jeanne Moreau, koja se proslavila u filmovima francuskog "novog talasa" poslije Drugog svjetskog rata. Poznati filmovi u kojima je glumila su "Lift za gubilište", "Ljubavnici", "Opasne veze". 

- 1931. Umrla ruska balerina Ana Pavlovna Pavlova, najveća umjetnica klasičnog baleta početkom 20. stoljeća. Karijeru je počela u Petrogradu s čuvenim Vaclavom Nižinskim u Ruskom baletu Sergeja Djagiljeva. Nakon toga je osnovala vlastitu grupu s kojom je s ogromnim uspjehom nastupala širom svijeta.

- 1989. Umro španjolski slikar Salvador Dali, jedan od najvećih umjetnika 20. stoljeća. Bio je jedan od ključnih ličnosti u nadrealističkom pokretu i njegov enormni talent za samo-publicitet učinio ga je slavnim u svijetu. Tijekom svog života napravio je više od 1 500 slika, a bavio se i dizajnom, skulpturom, fotografijom, te snimanjem filmova. 

- 2003. U Italiji umro Giovanni Agnelli, koji se na čelu poznate autokompanije Fiat nalazio oko 30 godina i koji je uspio da tu obiteljsku auto-kuću, koju je osnovao njegov djed, pretvori u veliki industrijski konglomerat.

- 2006. U teškoj željezničkoj nesreći na pruzi Bijelo Polje - Bar, kod mjesta Bioče, u blizini Podgorice poginulo 45, a više od 200 putnika ozlijeđeno.

 (Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.