Donirana četiri hemodijalizna aparata za gračaničku bolnicu Istaknuto

Danas (19. marta 2015. godine) su svečano puštena u rad četiri hemodijalizna aparata u JZU Bolnica „Dr. Mustafa Beganović“ u Gračanici, donacija Humanitarne organizacije „pomozi.ba“.


Mevludin Terzić je jedan od najpoznatijih bubrežnih bolesnika na području Općine Gračanica. Već osam godina je na hemodijalizi. Dok čeka odlazak u Francusku na transplataciju bubrega kojeg će mu 1. aprila donirati sestra, sa bolničkog kreveta gleda puštanje u rad četiri hemodijalizna aparata.
„Radi se o humanitarnoj akciji koja će pomoći našim hemodijaliznim pacijentima, obezbijediti sigurnost i povećati kapacitet pružanja zdravstvenih usluga. Aparati su servisirani i stavljeni u fuknkciju i kao što vidite, pacijenti se već hemodijaliziraju“, govori nam direktor Bolnice Almir Sakić, dr.spec.anesteziolog. Zahvaljujući organizaciji „pomozi ba“ najavio je nova poboljšanja u podizanju kvaliteta sekundarne zdravstvene zaštite.
"U Gračanici se dijalizira 80 pacijenata koji gravitriraju Gračanici, Gradačcu,. Doboj Istoku i Srebreniku. Donacija od 4 aparata na postojećih 16 najbolje govori koliko smo proširili hemodijalizni kapacitet".
Direktor namjerava uz podršku Općinskog vijeća i načelnika proširiti kapacitet i usluge pružati i stanovnicima Lukavca kako bi se rasteretio UKC Tuzla.
I načelniku Nusretu Heliću je ovo bio povod za obilazak hemodijaliznog centra u Gračanici
„Predvidjeli smo sredstva u budžetu Općine za pomoć ovom centru u iznosu od 30 hiljada KM što će sigurno biti od pomoći“, kazao je Helić.
Predsjednik UG Hroničnih bubrežnih bolesnika ističe da četiri aparat bolesnicima daju sigurnost, kvalitetniju dijalizu i duži vijek. „Drago nam je da ovi aparati zamjenjuju one stare 13 godina kojima je mjesto na smeću“, kaže on.

Radio Gračanica

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.