Nastavak aktivnosti na projektu vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u FBiH

U srijedu, 04.12.,  je u prostorijama Agencije za vodno područje rijeke Save u Sarajevu održan radni sastanak predstavnika PMU - jedinice za upravljanje projektom „Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda u Federaciji BiH (WATSAN FBiH)“ sa načelnicima i šefovima općinskih timova za implementaciju projekta općina Gračanica, Lukavac, Orašje, Jajce, Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa.

Cilj sastanka bio je razmotriti tekuću problematiku i precizirati dalje aktivnosti kako bi se što prije realizovala grant i kreditna sredstva Evropske investicijske banke. Razgovarano je o aktivnostima koje su već realizovane na području svake općine, te o planu implementacije općinskih projekata u narednom periodu.

Da podsjetimo o kojem projektu je riječ: u okviru projekta WATSAN FBiH na području Općine Gračanica realizuje se projekat „Poboljšanje sistema vodosnabdijevanja i proširenje sistema kanalizacione mreže u Općini Gračanica“. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 4,5 miliona eura, od čega su kreditna sredstva Evropske investicijske banke u iznosu od 2,3 miliona eura, dok IPA grant iznosi 0,9 miliona eura. Ostatak sredstava Općina Gračanica obezbijedit će iz vlastitog budžeta i grant sredstava drugih nivoa vlasti.

Nakon što je Općinsko vijeće Gračanica donijelo odluku o zaduženju formiran je PIT - općinski tim za implementaciju projekta, izrađen je izvještaj o činjeničnom stanju i obimu projekta, projektna afiša, te potpisan ugovor o kreditiranju u junu ove godine. U proteklom periodu općinski tim za implementaciju projekta intenzivno je radio na pripremi projektnih zadataka i tenderske dokumentacije.

U četiri godine koliko je planirano trajanje implementacije predviđeno je rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, kao preduslov za instalitranje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Riječ je o jednom od dugoročnih prioriteta Općine Gračanica koji u konačnici treba da obezbijedi pristup vodosnabdijevanju i sistemu odvodnje za sve stanovnike ove općine.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.