Potpredsjednik RS-a posjetio Općinu Gračanica

Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović posjetio je danas Općinu Gračanica kako bi sa Općinskim načelnikom Nusretom Helićem razgovarao o aktuelnim temama i događajima vezanim za podršku privredi i razvoju ovog područja.

Prva tema o kojoj se razgovaralo na današnjem sastanku bila je realizacija projekta organizovanja obuke u Republici Turskoj za 30-ak radnika iz oblasti proizvodnje i prerade plastike. Projekat bi se realizovao u saradnji sa gradom Dobojem koji je bratimljen sa turskim gradom Osmangazi i koji na tim temeljima razvija privrednu saradnju sa Turskom. Ova inicijativa potekla je zahvaljujući prepoznatljivosti općine Gračanica po proizvodnji i preradi plastike, dobrosusjedskim odnosima općina Gračanica i Doboj, te nedavnoj posjeti gračaničkih privrednika Bursi. Tim povodom sastanku je prisustvovao je i Suad Helić, direktor firme Helioplast.

Dalje se razgovaralo o projektu regionalne deponije u Doboju, u kojem pored 14 drugih općina sa područja Feredacije i RS-a sudjeluje i Općina Gračanica. Potpredsjednik Suljkanović iskoristio je priliku da Općinskog načelnika kratko upozna sa poduzetim aktivnostima na ovom planu, te onima koje su planirane za naredni period. Razgovaralo se o aktivnostima lokalne akcione grupe koja djeluje u okviru ovog projekta, te o mogućnostima aktivnog uključivanja Općine Gračanica u njen rad. Pojašnjeno je da se očekuje da se u narednom periodu u rad ove grupe, pored općina Maglaj i Doboj, uključe i svi drugi učesnici u projektu. Općinski načelnik je govorio o važnosti rješavanja pitanja deponije za općinu Gračanica i prioritetnom statusu kojeg ima ovaj projekat.

Do kraja sastanka razgovaralo se i osanaciji puta u povratničkom naselju Lohinja. Inicijativa od strane potpredsjendika RS-a za rješavanje ovog problema potekla je nakon obraćanja grupe povratnika iz pomenutog naselja. Općinski načelnik je istakao kako Općina Gračanica ima sluha za povratničku populaciju, te obećao kako će pružiti podršku rješavanju ovog problema.

Današnja posjeta potpredsjednika Suljkanovića potvrda je dosadašnjih dobrih odnosa, kvalitetne saradnje i međusobne podrške koja bi u narednom periodu trebala polučiti i nove rezultate.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.