TK: Za roditelje učenika neprimjerenog ponašanja koji ne budu surađivali sa školom kazne od 500 do 1500 KM

06 Sep 2023
880 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Nemili događaji iz Lukavca kada je učenik s nepunih 14 godina pucao u svog nastavnika i teško ga ranio, potaknuo je nadležne institucije u Bosni i Hercegovini na dodatni oprez, održani su sastanci s resornim ministarstvima, zatražena je pojačana prisutnost policijskih službenika u blizini škola diljem Federacije BiH. Tuzlanski kanton otišao je i korak dalje s inicijativom uvođenja novčanih kazni za roditelje djece, odnosno učenika problematičnog, devijantnog ponašanja. Naime, usvajanjem izmjena Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Skupštini TK već od ove godine pravila u školama bit će značajno drugačija.

Kako stoji u spomenutom Zakonu o osnovnom obrazovanju, roditelji su dužni osigurati da se dijete tijekom razdoblja trajanja obveznog obrazovanja u školi pridržava načela i pravila utvrđenih u posebnom propisu kojim se uređuje kućni red u školi, a koji donosi ministar. Također, roditelji učenika obvezni su surađivati sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog ponašanja učenika u skladu s posebnim propisom koji donosi ministar.

“Novčanom kaznom od 500 do 1500 KM kaznit će se za prekršaj roditelj ako ne osigura da se dijete tijekom razdoblja trajanja obveznog obrazovanja u školi pridržava načela i pravila utvrđenih u posebnom propisu kojim se uređuje kućni red u školi. Novčanom kaznom od 500 do 1500 KM kaznit će se za prekršaj roditelj koji ne surađuje sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog ponašanja u skladu s posebnim propisom”, stoji u izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju.

Novost je i ta da škola može imati odgovarajuću tehničku i fizičku zaštitu, a bliži propis o osiguranju i provođenju odgovarajuće tehničke i fizičke zaštite u školi donosi Vlada kantona. Kako je navedeno, razlog donošenja zakona potreba je stvaranja pravnih osnova za donošenje propisa kojima će se regulirati ponašanje učenika tijekom školovanja te ponašanje roditelja vezano uz suradnju sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprječavanja neprihvatljivog asocijalnog ponašanja učenika, uz odgovarajuće kaznene odredbe, kao i potreba stvaranja osnova za osiguranje i provođenje odgovarajućeg tehničkog i fizičkog osiguranja u školi. Ista pravila vrijede i za srednje škole u TK jer su isti članci izmjenama ugrađeni i u Zakon o srednjoškolskom obrazovanju.
 
“Izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju TK koje su precizirale odgovornost roditelja kao takve smatramo prihvatljivim, ali su kao takve nedovoljne. Smatramo da se institucionalno više odgovornosti mora posvetiti u provođenju institucionalne zaštite sve djece u školama kao potencijalnih žrtava, nažalost, kao što se to dogodilo u školi u Lukavcu”, kazala je Mirela Memić, zastupnica u Skupštini TK. Provedba samih odredbi zakona bit će, kako su naveli zastupnici, precizirana podzakonskim aktom koji će se također naći na dnevnom redu jedne od idućih sjednica Skupštine TK.

 

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.