INSTITUCIJA OMBUDSMENA ZA LJUDSKA PRAVA: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

31 Mar 2023
732 puta

Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine podsjeća građane na mogućnost obraćanja ovoj instituciji kao mehanizmu za zaštitu njihovih prava.

 Naime, Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH može se obratiti svako fizičko i pravno lice koje ima legitiman interes, bez obzira na državljanstvo, rasu, spol, vjersku i nacionalnu pripadnost. Žalba se izjavljuje pismeno, putem pošte, fax-a, email-a ili ličnim dostavljanjem[1]. Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, ukoliko utvrdi povredu prava, izdaje preporuke nadležnim organima da preduzmu mjere kako bi se ispravile povrede ljudskih prava ili slabo funkcioniranje uprave. Također, Institucija savjetuje građane kako da iskoriste najpogodnija pravna sredstva ili ih upućuje na odgovarajuće institucije.

 Rad Institucije ombudsmena po žalbi je besplatan za osobe koje joj se obrate i ne zahtijeva pomoć savjetnika ili advokata. Žalba Instituciji ombudsmena ili njena intervencija neće proizvesti bilo kakve krivične, disciplinske ili bilo kakve druge sankcije za podnositelja žalbe.

 Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine ujedno potvrđuju spremnost na aktivnu saradnju s medijima a sve u cilju informisanja javnosti o aktivnostima Ombudsmena u oblasti zaštite i promocije ljudskih prava s posebnim akcentom na mogućnost obraćanja građana ovoj instituciji.

 

[1] https://www.ombudsmen.gov.ba/Default.aspx?id=13&lang=BS

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.