Nadzor i mjerenje zagađenja rijeke Tešanjke

03 Feb 2022
812 puta

Tokom protekle 2021. godine Općina Tešanj je vršila monitoring nad vodotokom rijeke Tešanjke, gdje se svaka tri mjeseca vršilo laboratorijsko mjerenje kvaliteta vode na lokacijama: Sastavci, Toplana, Medakovo i Tešanjka. Ovo je rađeno kako bi se pratio uticaj ispuštanja otpadnih voda na vodotok. Identifikovana su ukupno 33 (trideset tri) izlivna mjesta i to: sanitarnih otpadnih voda, tehnoloških otpadnih voda, oborinskih voda, a među njima su i ona koja tokom monitoringa nisu bila u upotrebi.

Shodno godišnjem dobu i oborinskim padavinama, varirale su i referentne granične vrijednosti otpadnih voda na navedenim lokacijama, gdje je na lokaciji Medakovo koja označava kraj industrijske zone mjerenje pokazalo najveće odstupanje kako je prikazano u dijagramu.

Utvrđena su tri činjenična stanja koja se mogu okategorisati kao incidentna. Shodno utvrđenim stanjima upućeno je pet prijava Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i dvije prijave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, gdje su nadležne inspekcije izdale rješenja za uklanjanje nepravilnosti kao i prekršajne naloge.

U ovoj 2022. godini ćemo nastaviti stalni nadzor i laboratorijsko mjerenje rijeke Tešanjke, te nadzor nad tačkama ispusta.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.