CEE:Uloga medija u energetskoj tranziciji

U okviru projekta „LINK- mreža za lokalni nisko-karbonski razvoj“ koji Centar za ekologiju i energiju i ReSET realizuju u kooperaciji sa Fondacijom Heinrich B⍤ll, a koji je dijelom podržan grantom Fonda Otvoreno društvo BiH,u Gračanici je održan sastanak na temu Uloga medija u energetskoj tranziciji.

Predstavnici medija su upoznati sa ulogom lokalnih zajednica u energetskoj tranziciji, kako pomoći energetski siromašnim domaćinstvima, a sve sa ciljem da mediji budu partneri u LINK mreži.

Koordinatorica LINK projekta Amira Kunto  je učesnicima sastanka s predstavnicima medija najavila nekoliko tema,kao:

Uloga lokalnih zajednica u energetskoj tranziciji (predavač Damir Miljević, magistar ekonomskih nauka-ekspert na LINK projektu),

Šta je to energetsko siromaštvo i kako pomoći energetski siromašnim domaćinstvima (Džemila Agić, doktor tehnoloških nauka-ekspertica na LINK projektu) i

Uloga medija kao partnera u LINK mreži (Mirza Kušljugić, doktor tehničkih nauka-ekspert na LINK projektu).

Damir Miljević, ekonomista i član Upravnog odbora RESET kaže da su trenutne energetske i klimatske politike u BiH neadekvatne, neefektivne i neefikasne.

„Razvojne strategije u oblasti energetike u osnovi i dalje imaju izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz uglja, dok cijeli svijet i zemlje u našem neposrednom okruženju takva postrojenja više ne grade, a postojeća zatvaraju, jer su ekonomski neisplativa i pogubna po klimu i životnu sredinu“, rekao je Miljević.

Ukoliko se pravci sprovođenja energetskih politika uskoro ne promijene, Miljević naglašava, da će BiH teško moći da prati trendove koje donosi četvrta industrijska revolucija koja počiva na: dekarbonizaciji proizvodnje i potrošnje svih vidova energije, digitalizaciji ovog i svih drugih procesa, demokratizaciji proizvodnje energije i decentralizaciji upravljanja i proizvodnje.

Nakon godinu dana, kada je 10.000 domaćinstava savjetovano o uštedama energije i kada su se vršile podjele 40.000 LED sijalica, Centar za ekologiju i energiju i Gradovi i Općine Tuzla, Kalesija, Lukavac, Živinice, Banovići i Gračanica, u periodu od 20.8. do 30.9.2021. organiziraju ponovno savjetovanje i anketiranje tih domaćinstava.

“Komunikacijom sa ovim građanima i upoređivanjem njihovih računa za struju u zadnje dvije godine, utvrdiće se postojanje mogućnosti smanjenja potrošnje energije primjenom jednostavnih mjera energetske efikasnosti, kao što su korištenje LED sijalica i energetski efikasnih uređaja, efikasnog zagrijavanja i hlađenja prostorija i sl.

Također će se uraditi i analiza u kojoj mjeri je prisutno energetsko siromaštvo u BiH. U skladu sa rezultatima, analiza će dati preporuke vezane za naredne korake nadležnih institucija, OCD i građana”,rekla je direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla dr.Džemila Agić.

Mirza Kušljugić, prof.dr elektrotehnike i saradnik Centra ReSet, kaže da je došlo vrijeme da svoje obaveze opredmetimo.

“Dekarbonizacija, energetska tranzicija i sve ovo što će se događati i što se zove „zelena ekonomija“ ili „zeleni opravak“ je osnovna odrednica razvoja EU,našeg najvažnijeg spoljnotrgovinskog partnera i naprosto moramo ići u tom pravcu ako želimo da nam budu glavni partneri“, istakao je Kušljugić.

Solarna, vjetro i hidro energija ima ogromne potencijale u našoj zemlji i na žalost još nismo spremni za ovu vrstu tranzicije.

“Dakle, nismo spremni, i ako nešto ne uradimo u naredne dvije tri godine, bojim se da će najbolje resurse zauzeti strane kompanije koje će izvoziti električnu energiju iz obnovljivih izvora energije a mi ćemo ostati na prljavoj energiji sa svim problemima koje to nosi. Uz to, nećemo na vrijeme steći tehnološke i druge vještine koje su potrebne za drugi sistem“, poručio je prof. dr Kušljugić.

Uloga medija, u cijelom ovom procesu energetske tranzicije je da relaksiraju sociološki i psihološki aspekt ovog procesa i pripreme građane na nužne promjene jer će oni platiti cijenu ako se one na obave na vrijeme.

“Najbolji način komunikacija stručnjaka sa građanima je preko medija. Mediji, stručne organizacija i pojedinci koji žele da o ovome govore moraju naći zajednički interes da se ova tema stavi na dnevni red, bez obzira kakve stavove imali o njoj“, rečeno je,između ostalog.

IZVOR

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.