Otkazuje se realizacija Programa predškolskog obrazovanja u ZDK-u

21 Apr 2021
972 puta

Vlada Zeničko-dobojskog kantona do kraja ove sedmice donijet će odluku o načinu odvijanja nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama, dok bi iduće sedmice trebali donijeti odluku o realizaciji ovogodišnjeg Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO) za djecu koja u septembru trebaju krenuti u prve razrede osnovne škole – izjavio je Feni ministar obrazovanja ZDK prof. dr. Spahija Kozlić.

Ministar Kozlić, zbog zaraze koronavirusom premijera Mirnesa Bašića, od petka obavlja i posao premijera ZDK- a po ovlaštenju.

-Ove godine, zbog epidemiološke situacije, neće biti moguće realizirati POPOiO, jer bi to trajalo do avgusta. Međutim, djeca se ranije trebaju upisati u školu pa će taj program biti otkazan, ali o tome ćemo definitivnu odluku donijeti naredne sedmice. Tada ćemo donijeti i uputstvo za upis prvačića – najavljuje resorni ministar.

Sutra ili u petak, dodao je, bit će odlučeno da li će se osnovci i srednjoškolci u tom kantonu u ponedjeljak, 26. aprila vratiti u školske klupe. Osnovci i srednjoškolci, nakon 12. marta, nastavu prate online.

- Razgovarao sam s ministrom zdravstva i predsjednikom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Adnanom Jupićem, koji me je informisao da je nešto povoljnija epidemiološka situacija. Međutim, za konačnu odluku o povratku djece treba razmotriti sve aspekte, jer ne treba nam novi skok zaraze – podvlači Kozlić.

On podsjeća da treba uzeti u obzir i činjenicu da su zdravstveni radnici iscrpljeni stalnom borbom u liječenju infekcije Covid-19.

 

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.