Počinje novi krug intervjua za posao u Njemačkoj: Rok je 6.maj, znanje jezika nije preduslov....

29 Apr 2019
2738 puta

Projekat besplatnog posredovanja pri zapošljavanju medicinskog osoblja iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj – Triple Win - organizuje intervjue sa poslodavcima tri puta tokom godine.

Trenutno je u toku poziv za prijave za drugi krug intervjua u maju 2019. godine, a rok za prijave je 06.05.2019. godine.

Prijava se podnosi nadležnoj Službi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini ili na adresu Agencije za rad i zapošljavanje BiH (ARZ) u Sarajevu.

Za učešće u projektu mogu se prijaviti kvalificirane medicinske sestre ili tehničari opšteg i pedijatrijskog smjera. Poznavanje njemačkog jezika nije preduslov za učešće u projektu.

Za provedbu projekta u Bosni i Hercegovini nadležni su Njemačka savezna agencija za rad (BA) i Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine (ARZ) u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zuammenarbeit (GIZ) GmbH.

Sve informacije o uslovima i načinu prijave mogu se naći na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH http://www.arz.gov.ba ili na faceboook stranici projekta @triplewinBiH.

 „Osnovni razlog zašto kandidati žele ići u Njemačku je nemogućost pronalaska posla u Bosni i Hercegovini, gdje trenutno imamo preko 7500 zvanično nezaposlenih medicinara.“ navodi Emir Čomor, koordinator projekta Triple Win, te dodaje: „ S druge strane, u Njemačkoj za svakog nezaposlenog medicinskog radnika na ponudi su tri slobodna radna mjesta. Triple Win omogućava da se broj nezaposlenih medicinara u BiH smanji, dok poslodavci u Njemačkoj dobijaju pouzdane i kvalifikovane radnike, predane svom poslu. To su dvije generalne prednosti projekta, dok je treća da ljudi koji se zaposle u Njemačkoj mogu slati doznake i pomagati svoje porodice u BiH, te tako jačati i ekonomiju BiH.“

Od početka projekta 2012. godine do danas uspješno je posredovano preko 500 medicinskih sestara i tehničara, za različite poslodavce u Njemačkoj. Triple Win projekat sa kandidatima najčešće ostaje u kontaktu sa kandidatima i nakon što se uspješno integrišu u Njemačko društvo.

Edin Kljajić radi u Univerzitetskom Kliničkom Centru u Tuebingenu (Universitätsklinikum Tübingen)Za projekat TripleWin je saznao posredstvom društvenih mreža.

„Mnogo mojih prijatelja je otišlo upravo zahvaljujući projektu, ali sam uvijek nekako bio skeptičan i mislio da ću danas-sutra pronaći neki kvalitetan i adekvatan posao u mojoj domovini i da će me to zadržati.  To se nije desilo, pa sam kontaktirao TripleWin i informisao se o učešću. U vrlo kratkom vremenskom periodu prikupio sam potrebnu dokumentaciju za prijavu, izvršio testiranje i bio uspješno primljen. Ono što me tad najviše interesovalo, budući da nisam bio u radnom odnosu, jeste činjenica da troškove kompletne jezičke pripreme i odlaska u Njemačku snosi upravo projekat. 
 

Put do Njemačke mi je bio isprepleten kako usponima, tako i padovima, ali uz veliku želju i jasan cilj, uz veliku pomoć moje porodice i koordinatora TripleWin Projekta, stigao sam na odredište. 
Trenutno radim na odjelu dječije kardiologije na kojem sam uspješno završio proces Anerkenunnga odnosno priznavanja diplome, a za sve to je zaslužan i moj tim radnih kolega, koji mi je pružio nesebičnu pomoć i sve ono što mi je bilo neophodno.  Rad u takvom okruženju mi pričinjava veliko zadovoljstvo. 


Velika hvala TripleWinu uz pomoć kojih sam pronašao odličnog poslodavca te mogućnost za daljim školovanjem i napredovanjem.“
 

Kao najveću prednost zapošljavanja preko Triple Win projekta svi kandidati ističu sigurnost i pouzdanost, kao i praćenje i podršku tokom prve godine boravka na novom radnom mjestu.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.