Evropska unija zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu

26 Okt 2018
2633 puta

Proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu, poput tanjira, escajga, slamki ili štapića za uši, bit će zabranjeni u Evropskoj uniji, sudeći prema planovima koje su velikom većinom usvojili europoslanici.

Prema nacrtu planova koje je usvojio Evropski parlament, ti proizvodi, koji čine više od 70 posto otpada u morima, bit će zabranjeni na tržištu EU-a od 2021. godine.

Na listu plastike koja će biti zabranjena na tržištu EU-a europoslanici su dodali proizvode od okso-biorazgradive plastike, poput kesa ili ambalaže za hranu od polistirena.

Istovremeno će u članicama EU-a potrošnja nekih proizvoda za koje još ne postoji "zelena" alternativa biti smanjena za najmanje 25 posto do 2025. godine.

Među tim proizvodima su kutije za sendviče i palete za voće, kolače i sladoled za jednokratnu upotrebu.

CIlj je smanjenje zagađenja

Kako navodi EP, članice EU-a će usvojiti nacionalne planove kako bi ohrabrili korištenje proizvoda za višekratnu upotrebu, kao i onih koji mogu da se recikliraju.

Ostali proizvodi od plastike, poput boca za napitke, odvojeno će se prikupljati i reciklirati, i to po stopi od 90 posto do 2025. godine.

Europoslanici su se složili da mjere za smanjenje plastičnog otpada trebaju pokrivati i duhanske proizvode, posebno filtere cigareta koji sadrže plastiku.

Cilj je da se to zagađenje smanji za 50 posto do 2025. i za 80 posto do 2030. godine.

Navodi se da jedan opušak može zagaditi između 500 i 1.000 litara vode, a ako se baci na kopno, treba mu 12 godina da se dezintegrira.

Zemlje EU-a također žele da duhanske kompanije, kao i proizvođači opreme za pecanje, snose dio troškova za prikupljanje, transport i recikliranje plastičnog otpada.

Izvor: Agencije

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.