Putin optužio SAD za "dvostruku igru" na Bliskom istoku

23 Okt 2015
1183 puta

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je uputio snažnu kritiku vanjskoj politici Sjedinjenih Država na Bliskom istoku optuživši Washington za "dvostruku igru".

U govoru pred grupom ruskih i međunarodnih političara i analitičara u klubu Valdai, Putin je rekao da SAD terorističke grupe koristi kao "ovna za zbacivanje režima koji mu se ne dopadaju".

"Uvijek je teško igrati dvostruku igru – proglasiti borbu protiv terorista, ali istovremeno dio njih koristiti za pomicanje figura na bliskoistočnoj šahovskoj ploči u svoju korist. Nema potrebe za igru riječima, podjelu terorista na umjerene i neumjerene. Ja bih volio znati u čemu je razlika."

Putin je Zapad optužio za kratkovidnost zbog fokusiranja na sirijskog predsjednika Bašar al-Asada i istovremenog ignoriranja značajno veće prijetnje koju predstavlja Islamska država.

"Takozvana Islamska država je preuzela kontrolu nad golemim teritorijem. Kako je to moguće? Razmislite o tome: ako Damask ili Bagdad osvoje terorističke grupe, one će gotovo postati službena vlast i imati lansirnu ramu za globalno širenje. Razmišlja li ko o tome? Prije pedeset godina, ulice Lenjingrada su me naučile da ako je borba neizbježna, moraš udariti prvi".

Putin je razgovore o tome mora li Asad odstupiti nazvao "pogrešnim", ali priznao potrebu za dijalogom. "Koliko sam ja razumio iz svojih diskusija s Asadom, on je na to spreman. Ja sam ga pitao kako bi reagirao kada bi Rusija pronašla opozicijske grupe koje su uistinu spremne na borbu protiv terorista i odlučila im pružiti podršku, a on je na to odgovorio pozitivno," rekao je.

Upitan kako gleda na budućnost Sirije i je li njena podjela koju predlaže i zagovara dio zapadnih dužnosnika konačno rješenje, Putin je odgovorio: "To bi bila najgora i najneprihvatljivija opcija, ona ne bi odvela rješenju. To bi pogoršalo stvari i dalo im postojan karakter. Ako zemlju podijelite u različite dijelove oni će se međusobno boriti zauvijek, to će biti neizbježno".

Optužbe protiv Zapada je na marginama konferencije iznio i ruski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu Aleksander Jakovenko rekavši da je jedini "logičan način" da se objasni britansko ponašanje u Iraku i Siriji njihova želja da IS svrgne Asada, prenosi index.hr.

"Ideja je bila da se makne Asada korištenjem sile i da se silom zauzme Damask. Ja ne vjerujem u teorije zavjera, ali to je jedini način da se objasni zašto niti SAD niti Britanija de facto nisu poveli poštenu borbu protiv IS-a," rekao je Jakovenko i dodao da je Britanija s brojem zračnih udara koje je izvela u Iraku "mogla uništiti čitavu regiju," ali je umjesto toga IS samo osnažio.

Ruski ambasador je izrazio i nezadovoljstvo zbog kritika da je 80 posto ciljeva koje je za sad pogodila Rusija nevezano s Islamskom državom, rekavši da je prošle sedmice zatražio od Britanaca da podjele obavještajne informacije i sugeriraju mete, ali je bio odbijen, prenosi Guardian.

(FENA) B.D.
{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.