Italija vraća dug penzionerima

Italija, koja je po tromjesečnim rezultatima, ove godine izašla iz najduže recesije poslije Drugog svjetskog rata, suočava se sa problemom obeštećenja penzionera.

To prijeti da ugrozi plan vlade o snižavanju ovogodišnjeg budžetskog deficita na 2,6 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Vlada Italije je krajem aprila bila neprijatno iznenađena odlukom Ustavnog suda o poništavanju jedne odredbe reformskog zakona o penzijama iz 2011. godine, zbog čega bi morala penzionerima da vrati dug čija se vrijednost procjenjuje između pet i 13 milijardi eura.

Zbog prezaduženosti Italije, bivša vlada premijera Maria Montija je decembra 2011. uvela drakonske mjere štednje, među kojima reformu penzionog sistema.

Tada je povećan broj godina radnog staža i godina uplaćivanja doprinosa, i penzije su počele da se izračunavaju na osnovu čitavog staža, a ne samo posljednjih zarada zaposlenog, kada su im plate obično najviše.

Uz to je za penzije veće od 1.400 eura mjesečno ukinuto pravo na povećanje u skladu s rastom inflacije.

Pošto Ustav svima garantuje isto pravo na penziju, Ustavni sud je ukinuo odredbu po kojoj se penzije veće od 1.400 eura nisu uvećavale, za razliku od ostalih. Tako šest miliona italijanskih penzionera sada ima pravo na obeštećenje, koje prosječno iznosi 250 eura po godini.

U slučaju potpune restitucije, državni dug penzionerima mogao bi da naraste na 13 milijardii eura, što prijeti da ugrozi plan vlade da snizi ovogodišnji javni deficit na 2,6 odsto BDP, prenio je pariski Mond.

Gornja granica deficita za zemlje Evropske unije je tri odsto BDP-a. Vlada premijera Matea Rencija obećala je Briselu da će narednih dana pokušati da nađe izlaz iz ove sitacije.

"Naći ćemo načina da ostanemo u okvirima evropskih regulativa, naći ćemo rješenje koje neće ugroziti povjerenje koje su do sada evropski partneri imali u nas", izjavio je Renci prije dva dana u Briselu.

Italija je u prvom tromjesečiju ove godine zabilježila rast privrede od 0,3 odsto i tako je izašla iz najduže recesije u koji je ušla u trećem tromjesečiju 2011.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.