Nepal: Izrael evakuirao surogat bebe a ostavio majke "prisiljene na iznajmljivanje maternice"

Boeing-747 u utorak je sletio u međunarodnu zračnu luku Ben Gurion s 15 izraelskih beba koje su na svijet donijele surogat majke u Nepalu. Izrael je slijetanjem aviona završio evakuaciju 26 novorođenčadi, ali i potaknuo raspravu o etici, moralu i slabo poznatoj izraelskoj ovisnosti o stranim surogat majkama koje uglavnom koriste gay parovi.


Za razliku od heteroseksualnih, homoseksualni parovi u Izraelu ne mogu lako osigurati potomstvo putem surogata zbog čega alternativu traže izvan granica zemlje. Do 2013. godine omiljeno odredište za traženje zamjenskih majki je bila Indija, ali su zakonske izmjene koje traže da parovi budu u formalnoj zajednici najmanje dvije godine mnoge Izraelce zatekle usred postupka, pa su Indijke krenule u Nepal da bi obavile porođaj. Agencije koje se bave potragom surogata su također prebacile svoje operacije iz Indije u Nepal, piše Times.

Prva izraelska beba koja je na svijet došla putem nepalske surogat majke rođena je u januaru 2014. godine i otad je Nepal omiljena destinacija Izraelaca koji nemaju alternative za stvaranje potomstva. Većina Azijskih i zapadnih zemalja zabranjuje komercijalno korištenje zamjenskih majki. U Americi i Kanadi postupak može koštati do 150.000, dok je cijena u Nepalu samo 30.000 dolara.

Uz moralne i filozofske rasprave izraelska vlada se nakon evakuacije našla i na udaru kritika zbog odluke da od oko 100 indijskih i nepalskih žena koje su začele židovskim sjemenom, evakuira samo one koje su u visokom stupnju trudnoće.

Iskušenja kroz koja prolaze surogat majke i njihove bebe dominiraju lokalnom štampom u Nepalu i Izraelu, navodi Times. Ulijevo ustrojen list Haaretz je otišao najdalje i optužio izraelsku javnost da pokazuje empatiju prema bebama, ali ne i njihovim majkama.

-Kako je moguće da niti jedna humana priča ili objava prepuna suosjećanja ne spominje ove žene, koje imaju tako težak socio-ekonomski status da iznajmljuju svoje maternice i koje su poput beba pogođene katastrofom - pita kolumnist Alon-Lee Green, prenosi Index.hr.

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.