Neobičan prizor u centru Gračanice

Neobičan prizor u centru Gračanice: Dvoje stranaca putuje na biciklima a u maloj prikolici njihova šestomjesečna beba.

Dominik je informatičar a supruga Sandra učiteljica. Žive u Bazelu, u Švicarskoj odakle su avionom doputovali u Tuzlu odakle su krenuli na vrlo neobično putovanje i na njega poveli šestomjesečnog sina Fina. Oni voze bicikla a Fin je u maloj prikolici. Prizor je vrlo neobičan i izaziva pažnju:

„Pozadina ovoga jeste da Sandra radi kao učiteljica i u njenim odjeljenjima su djeca sa Blakana. S obzirom da smo često na paninarenju, putujemo u razne regije i zemlje, tako smo odlučili da upoznamo mjesta, običaje, mentalitet ljudi sa ovih prostora.
Četriri sedmice smo na putu, Bosna uzduž i poprijeko, potom Crna Gora, Albanija i ako sve bude po planu, iz Albanije u Prištinu odakle ćemo avionom u Švicarsku nazad. Ukoliko ovo ne bude funkcionisalo, prebacićemo se na Hrvatsko primorje i malo uživati u suncu.
Briga i oprez uvijek postoje. Nije isključeno da nam se u običnoj šetnji u Švicarskoj ne može nešto desiti. Imamo daleko više vremena i slobodniji smo da se djetetu posvetimo naredne četiri sedmice.“

Iz Gračanice idu u Doboj, potom Sarajevo, Mostar. Nakon 50 ili 60 kilometara tražiće novo prenoćište. Imaju,mali šator ali ipak zbog bebe nastoje spavati u nekom hotelu , motelu i prikladnom prenoćištu.

Sandra je učiteljica u Bazelu i kako smo i kazali, njeni kontakti sa djecom Blakana su odredili ovo neobično putovanje.
„Pored mjesta i država koji se mogu upoznati, najinteresantniji su kontakti s ljudima. Bicikl je najpogodnije prevozno sredstvo jer se na takav način može najbolje upoznati s ljudima i upoznati neka kultura.
Stalno smo na putu i Fin je navikao, tako da mu vozikanje na biciklu u prikolici nje problem,. Mi smo se šest mjeseci bavili istraživanjem, imamo puno znanja, tako da smatramo da ovo i nije tako pretjerano avanturistički kako vi to doživljavate.“

Gosti su prespavali u prenoćištu Afrodita i nastavili ovaj neobičan put. Neobičan zbog šestomjesečne bebe Fina koji će sve ovo preći u maloj priklolici koju na svom biciklu vuče njegov otac Dominik. Možemo osuditi, čuditi se, odobravati, diviti se hrabrosti ili kritikovati ludost, ali bar iz ovog naučimo koliko smo različiti i kako shvatamo i živimo svoje živote. Kao što Sarajlijama često poručujemo da BiH nije samo od Kozije ćurpije do Marin dvora, možda i sebi i svom ubjeđenju možemo poručiti da svijet i život nije od Pašalića do Korića Hana.

Radio Gračanica

{fcomment}
 
 
Radio Gracanica's photo.
ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.