Izrael lobira po Evropi protiv pregovora sa Iranom o nuklearnom programu

Izraelski ministar zadužen za obavještajne poslove završio je sinoć dvodnevnu diplomatsku ofanzivu po Evropi protiv mogućih koncesija Iranu u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama, saopćio je njegov portparol. 


-Ministar Juval Stajnic je završio dva dana intenzivnih diskusija u Parizu i Londonu - rekao je Ejal Bason, dodavši da su ministra pratili savjetnik za nacionalnu sigurnost Josi Koen i "obavještajni eksperti". 

-Oni su se sastali s britanskim pregovaračkim timom, predvođenim Simonom Graysonom i visokim obavještajnim zvaničnicima - navedeno je u saopćenju, uz napomenu da je Stajnic na sastancima govorio o iranskom istraživanju i razvoju unapređenih centrifuga, prenijele su svjetske agencije. 

Te visoko usavršene mašine obogaćuju uranijski gas supersoničnom brzinom i pogodne su za generiranje struje. Na visokim nivoima prečišćavanja također se mogu koristiti za atomsku bombu. Iran trenutno ima 19.000 centrifuga, od kojih je 10.000 operativno. 

Stajnic je rekao da bi sporazum morao da obaveže Iran da objelodani detalje ranijih eksperimenta, koje je izveo u tehnologiji nuklearnog oružja. O detaljima razgovora izraelske delegacije u Parizu nije bilo pomena u saopćenju. 

U nedjelju je saopćeno da je Stajnica poslao izraelski premijer Benjamin Netanyahu u kratku posjetu Evropi "u pokušaju da se utiče na detalje sporazuma o iranskom nuklearnom programu". 

Netanyahu je više pozivao da se razmontira čitava nuklearna sposobnost Irana. I Francuska i Velika Britanija su članice grupe "5+1" koje vode nuklearne pregovore s Iranom. 

Očekuje se da se ti pregovori nastave u srijedu ili četvrtak u Švicarskoj. Francuska je izrazila sumnju u odnosu na brzinu potencijalnog sporazuma na osnovu koga bi Iran ozbiljno ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za fazno ukidanje međunarodnih sankcija. 

Netanyahu, koji je prošle nedjelje treći put zaredom izabran za premijera, nakon tijesne izborne trke, govorio je početkom marta pred Kongresom SAD s ciljem da osudi sporazum o kome se pregovara, istakavši da je loš, prenosi Tanjug. 

-Sporazum neće sprečiti Iran da razvija nuklearno oružje, već samo što neće garantirati da će Iran dobiti to oružje, puno takvog oružja - rekao je on američkim poslanicima. 

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.