Evropski parlament ukinuo imunitet bivšem bugarskom premijeru Sergeju Staniševu

Evropski parlament u je ukinuo imunittet svlom poslasniku Sergeju Staniševu, bivšem bugarskom premijeru koji je također predsjednik Stranke evropskih socijalista, kako bi se omogućio njegov krivični progon zbog navodnog gubljenja tajnih dokumenata. 

Parlament je u Strasbourgu donio odluku nakon što je objavio da slučaj protiv Staniševa, koji je čelnik Evropske socijalističke stranke, nema ništa s njegovom poslaničkom ulogom, prenosi portal EurActiv. 

Stanišev je izabran za predsjednika stranke u 2012., ali je tu dužnost već preuzeo u 2011. kada je njegov prethodnik Poul Nyrup Rasmussen podnio ostavku po kratkom postupku. On će se natjecati za reizbor u ovoj godini. 

- Evropski parlament odlučio je da ukine imunitet  Sergeju Staniševu - navodi se u odluci parlamenta, dodajući da je zahtijev za ukidanjem imuniteta došao od državnog tužioca Bugarske. 

Stanišev je optužen u julu 2010. za gubljenje dokumenata koji su sadržavali državne tajne, navode tužioci u  Sofiji. 

Ukoliko bude proglašen krivim, Stanišev, koji je bio premijer u periodu 2005. - 2009. godine, mogao bi se suočiti s kaznom dvogodišnjeg zatvora ili s globom. 

Tužioci terete Stsniševa za "gubljenje sedam dokumenata između novembra 2005. i septembra 2009.".

Dokumenti su predani bvivšem premijeru na potpisivanje, ali ih Stanišev očigledno nikada nije vratio, navode tužioci. 

Stanišev, koji tvrdi da je predao sve dokumente u vladin odjel za tajne dokumente, navodi u saopćenju objavljenom u srijedu: "Jasno je svima u Bugarskoj da je slučaj protiv mene politički". 

(Fena) ff

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.