Istraživanje: Nijemci sve zaduženiji

Svaki deseti punoljetni građanin Njemačke je prezadužen a broj zaduženih građana je u porastu, pokazalo je istraživanje ekonomskog instituta "Creditreform" objavljeno u četvrtak.

U poređenju s prošlom godinom je broj zaduženih povećan za 90.000 i sada iznosi 6,7 miliona. Prosječna zaduženost iznosi 32.600 eura.

Broj osoba koje se susreću s "trajnim poteškoćama u ispunjenju financijskih obveza" porastao je s 9,81 na 9,90 posto.

Broj prezaduženih najviši je od 2008. kada je u jeku globalne gospodarske krize prvi put zabilježen osjetni porast broja prezaduženih u Njemačkoj. Kako je saopćio "Creditreform" posebno zabrinjava broj "teških slučajeva prezaduženosti".

-Mnogi su sebi previše priuštili - komentirao je glasnogovornik "Creditreforma" Michael Bretz podatak po kojem su posljednjih godina mnogi u jeku gospodarskog uzleta u zemlji ostvarivali materijalne želje koje su godinama stajale "u rezervi" a mnoge nove nabavke su bile realizirane putem potrošačkih kredita.

"Creditreform" prepoznaje "eroziju kulture štednje" u Njemačkoj što je posebno vidljivo iz smanjenog zanimanja građana za dodatne oblike penzionog osiguranja.

Prema statistikama najzaduženiji grad u Njemačkoj je Bremerhaven (20,41 posto) a najniža stopa zaduženosti (između 3,5 i 4,5 posto) se bilježi u bavarskim gradovima Erlangenu, Eichstaedtu i Schweinfuehrtu. 

Dijelovi Njemačke u kojima vlada najviša stopa nezaposlenosti, poput spomenutog Bremerhavena ali i gradova Ruhrske oblasti bilježe i najveći postotak prezaduženih pojedinaca, prenosi Hina.

(Fena) mb{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.