Cameron zabrinut zbog Hong Konga

Britanski premijer David Cameron izjavio je da je duboko zabrinut zbog sukoba do kojih je došlo između policije i demonstranata na protestima u Hong Kongu.

Upitan da li ima obavezu da govori o događajima u Hong Kongu, Cameron je za TV stanicu "Sky news" odgovorio: "Naravno. Osećam duboku obavezu". Hongkong se nalazi pod upravom kineskih vlasti, po principu - "jedna zemlja, dva sistema", po kojem ta bivša britanska kolonija uživa autonomiju i slobode koje podrazumevaju i univerzalno pravo glasa, podseća Reuters.

-Kada smo postigli sporazum s Kinom, bili su i detalji u njemu koji se tiču važnosti da se ljudima Hong Konga omogući demokratska budućnost u okviru ova 'dva sistema' - to je pozicija koju ističemo. Naravno da sam duboko zabrinut u vezi s onim što se događa i nadam se da ovo pitanje može da se riješi - rekao je Cameron.

Najmasovniji protesti u Hong Kongu od povratka pod kontrolu Pekinga 1997., traju već danima, a predvode ih hiljade studenata i građana koji su nezadovoljni odlukama vlasti o izboru prvog čovjeka tog grada 2017. godine.

Kineske vlasti su 2008. godine najavile da će razmotriti mogućnost da do 2017. godine dozvole direktne izbore u Hong Kongu, a 31. augusta su saopćile da su direktni izbori odobreni, ali da će birači moći da glasaju za nekog od prethodno odobrenih kandidata s liste, prenosi B92.

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.