Borci Islamske države preoteli dva sjeverna iračka grada i naftno polje od Kurda

Sunitski pobunjenici iz Islamske države zauzeli su dva sjeverna iračka grada i naftno polje, u njihovoj prvoj velikoj pobjedi nad kurdskim borcima - saopćili su svjedoci u nedjelju.

Ogranak al-Qaide, koji je protutnjao kroz sjever Iraka u junu ne nailazeći na gotovo nikakav otpor iračke vojske, predstavlja najveći izazov stabilnosti zemlje od pada Saddama Husseina u 2003. 

Nakon što je na hiljade iračkih vojnika pobjeglo pred ofanzivom Islamske države, šiitske milicije i kurdski borci pojavili su se kao ključni bedem odbrane protiv militanata, koji su zaprijetili da će umarširati u Bagdad. 

Kurdske snage poslale su pojačanja, uključujući i specijalne snage, u grad Zumar tokom vikenda kako bi se borili protiv boraca Islamske države koji su došli iz tri pravca u kamionima na kojima je bilo postavljeno teško naoružanje, saopćili su mještani.  

Militanti su kasnije postavili svoje crne zastave na zgradama u Zumaru, u ritualu koji je u prošlosti bio uvod u masovna pogubljenja zarobljenih protivnika i nasilno nametanje ideologije koju čak i al-Qaida smatra pretjeranom. 

Islamska država kasnije je također zuzela grad Sinjar, gdje su mještani pobjegli nakon što su kurdski borci pružili slab otpor militantima.

(Fena)laš

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.