Iraq: Borbe se primiču Bagdadu

17 Jun 2014
2447 puta

Iračke vladine snage u ponedjeljak navečer učestvovale su u teškim borbama sa sunitskim islamskim militantima koji su ostvarili velike pomake na terenu u prošloj sedmici.

 

U izvještajima se navodi da su dijelovi grada Bakube - samo 60 kilometara od Bagdada - pod kontrolom pobunjenika.

Premijer iračke autonomne kurdske regije Nechirvan Barzani izjavio je za BBC kako smatra da Irak ne bi mogao ostati jedinstven.

Kazao je da bi bilo veoma teško za Irak da se vrati na situaciju kakva je postojala prije nego što su sunitski militanti, predvođeni Islamskom državom Iraka i Levanta (ISIL), preuzeli kontrolu nad sjevernim gradovima Tikritom i Mosulom u brzom napredovanju u prošloj sedmici, i grad Tal Afar u ponedjeljak.

U izvještajima iz Dijale - prijestonice pokrajine Bakuba na sjevernim prilazima Bagdadu - navodi se da su pobunjenici zauzeli nekoliko kvartova i glavnu policijsku stanicu, otimajući velike količine oružja.

Sigurnosni izvori iz Bakube saopćili su, ipak, za BBC da iračke snage sigurnosti još kontroliraju grad.

Sinoćnja vijest da su islamistički borci, vjerovatno iz ISIL-a, ali moguće i iz ostalih oružanih grupa - počeli ulaziti u područja sa sunitskom većinom oko grada Bakube, prijestonice pokrajine Dijala - predstavlja značajan pomak na terenu.

Ukoliko preuzmu kontrolu nad gradom oni će imati direktan pristup velikim autoputevima prema Bagdadu. Ništa im više neće stajati na putu.

Situacija u Bagdadu bila je statična u proteklih nekoliko dana, i izgleda da su šiitske milicije uspijevale odvratiti sunitske militante.

Sada, međutim, izgleda da ISIL i ostale grupe ostvaruju napredak.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.