Al jazeera traži odštetu od Egipta u iznosu od 150 miliona dolara

29 Apr 2014
2540 puta

Medijska mreža Al Jazeera traži od Egipta 150 milijuna dolara za štetu koju je pretrpjela u svojim investicijama u toj zemlji od jula 2013. godine.

U ponedjeljak je mreža podnijela formalnu "obavijest o sporu" s privremenom vladom Egipta, javljaju iz te medijske mreže.

"Obavijest o sporu" temelji se na bilateralnom sporazumu postignutom 1999. godine između Egipta i Katara, a koji propisuje međusobnu promociju i zaštitu investicija.

Ukoliko se ne postigne rješenje između Al Jazeere i egipatskih vlasti u roku od šest mjeseci, Al Jazeera je objavila da će predmet proslijediti na međunarodnu arbitražu.

U mjesecima nakon što je vojska svrgnula vladu predsjednika Muhameda Mursija, Al Jazeerini novinari i zaposlenici su bili izloženi kontinuiranoj kampanji uznemiravanja i zastrašivanja.

Privremena vlada je pribjegavala pretresima i zatvaranju ureda Al Jazeere, te oduzimanju opreme, ometanju prijenosa i proizvoljnom pritvaranju novinara. Dozvola za emitiranje je poništena i imovina mreže u Kairu je postala predmet likvidacije.

Četvorica novinara Al Jazeere su i dalje u pritvoru, a šestorici je suđeno u odsutnosti.

Prema bilateralnom investicijskom ugovoru koji su potpisali Doha i Kairo, dvije vlade dužne su pružiti pravedan tretman investitorima s obje strane.

Budući da povelja obavezuje Egipat da investicijama Al Jazeere pruži punu zaštitu i sigurnost, Al Jazeera smatra da egipatske vlasti krše međunarodno pravo, prenosi Indexhr.

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.