Istraživanje: Stotine miliona funti 'uludo potrošeno' na lijek protiv ptičije gripe Istaknuto

Na stotine miliona funti "uludo je potrošeno" na lijek za ptičiju gripu koji nema bolje efekte od paracetamola, pokazala je istorijska analiza.

Britanija je uložila 473 miliona funti u Tamiflu, lijek čije su zalihe pripremale vlade širom svijeta kako bi se pripremile za pandemiju ptičije gripe. 

Istraživanje Cochrane Collaboration pokazalo je da lijek nije spriječio širenje ptičije gripe niti je smanjio opasne komplikacije, i samo je neznatno pomogao u smanjenju simptoma, prenosi BBC.  

Proizvođač lijeka Roche i drugi eksperti tvrde da je analiza netačna. 

Zalihe antivirusnog lijeka Tamiflu stvarane su od 2006. godine u Velikoj Britaniji nakon što su neke agencije prognozirale pandemiju prtičije gripe koja bi mogla odnijeti i do 750.000 ljudskih života u Britaniji. Slične odluke donijete su i u drugim zemljama. 

Lijek je uveliko prepisivan i tokom izbijanja epidemije svinjske gripe u 2009. 

Farmaceutske kompanije ne objavljuju podatke svojih istraživanja. Ovaj izvještaj je rezultat kolosalne borbe za otkrivanje ranije skrivanih podataka o efikasnosti i nuspojavama koje izaziva Tamiflu. 

Analiza zaključuje da je lijek smanjio trajanje simptoma ptičije gripe sa sedam na 6,3 dana kod odraslih i na 5,8 dana kod djece. Autori izvještaja tvrde, međutim, da i lijek kao što je paracetamol može imati slične efekte. 

O tvrdnjama da je lijek spriječio komplikacije poput razvoja upale pluća, Cochrane sugerira da su ta testiranja bila tako loša da nisu imala "vidljivijih rezultata".

Drugo opravdanje za stvaranje zaliha bilo je da se uspori širenje bolesti kako bi se omogućilo vrijeme za razvoj vakcine. Autori izvještaja tvrde da je to "jednostavno nedokazivo" i da "nema pouzdanog načina na koji bi taj lijek spriječio pandemiju".  

Izvještaj također navodi da lijek ima brojne nuspojave kao što su mučnina, glavobolja, psihički problemi, problemi s bubrezima i hiperglikemija.

 (Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.