Bukurešt: Romski 'kralj' zabranio dječije brakove

Dorin Čoaba, samoproglašeni "kralj Roma", najavio je ukidanje romske tradicije sklapanja brakova između djece mlađe od 16 godina, pod prijetnjom isključenjem iz zajednice. 

-Živimo u novom, savremenom svijetu. Vrijeme je da se promijenimo. Stoga smo odlučili da Romi mlađi od 16 godina ne treba da se vjenčavaju, kao što se to i danas dešava - rekao je Čoaba (43), diplomirani pravnik i predsjednik Međunarodne unije Roma. 

-Naša djeca moraju najprije da završe školu, a potom da se vjenčavaju - kazao je on jučer, saopćavajući odluku Stabora, nezvaničnog suda koji je prije tri godine osnovala romska zajednica u Rumuniji radi rješavanja sporova između Roma. 

Čoaba predsjedava Staborom, što je romski naziv za vijeće koje sačinjavaju starješine više romskih porodica. 

-Oni koji ne budu poštovali ovu odluku mogli bi da budu isključeni iz naše zajednice - dodao je on kako je naveo portal "Balkaninsajt". 

Među Romima su i dalje uobičajeni brakovi između djece. Čoabin otac Florin, prvi samoproglašeni kralj Roma, oženio je 2003. godine svoju 12-godišnju kćerku Ana-Mariju dječakom starim 15 godina. 

Dorin Čoaba, medjutim, pokušava da podstakne romsku zajednicu na promjene i zalaže se za školovanje djece, kao vid borbe protiv siromaštva. 

Stručnjaci su pozdravili saopćenje Stabora, ali su upozorili da je za promjenu tradicije potrebno vrijeme. 

-Integracija Roma predstavlja izazov, ali mnogi Romi su zbog posvećenosti tradiciji ostali izolirani i siromašni - rekao je rumunski sociolog Ciprijan Nekula. 

-Prevazilaženje kulturnog jaza bit će glavni izazov za romske lidere i narod, u vrijeme kada ta zajednica pokušava da nađe svoj put u svijetu koji se brzo mijenja - kazao je Nekula, a prenosi Tanjug. 

U Rumuniji zvanično živi oko 620.000 Roma, mada se vjeruje da je ta brojka u stvarnosti dvostruko veća pošto se mnogi ljudi koji su porijeklom Romi ne izjašnjavaju tako zbog raširenih predrasuda prema pripadnicima te zajednice.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.