Nastavljena potraga za ostacima aviona MH370

Potraga na pronalasku olupine Boeinga 777 aviona MH370 koji je obustavljena u utorak zbog lošeg vremena nastavljena je u srijedu ujutro u vodama Indijskog okeana, nakon što su se poboljšale meteorološke prilike.

U utorak je u velikom području Indijskog okeana duvao jak vjetar praćen obilnim kišama, i nakon što je ocijenjeno da su uvjeti vrlo opasni za ekipe koje su radile na potrazi, operacije su obustavljene na najmanje 24 sata.

Osim kineskih brodova, ne manje od dvanaest aviona, od kojih je sedam vojnih, mora da pregledaju oblast, kako bi pokušali naći dva predmeta locirana satelitom, a koji bi mogli biti ostaci Boeinga Malaysian Airlinesa koji je nestao 8. marta dok je letio na liniji Kuala Lumpur-Peking sa 239 putnika.

Treba sakupiti predmete kako bi bili identificirani. Australski brod HNAS Success, koji se nalazio u blizini, morao je prekinuti svoju putanju u utorak zbog valova koji su se dizali u visinu od četiri metra.

Ovo područje australskih mora, daleko od kopna, slabo obilaze brodovi, i ostaci od čamaca, kao što su kontejneri ispali u vodu, rijetki su, prema stručnjacima.

- Danas će se potraga nastaviti u tri područja koja pokrivaju 80.000 kvadratnih kilometara - saopćile su australske vlasti pomorske sigurnosti zadužene za koordinaciju operacija.

Australski premijer Tony Abbott sa svoje strane uvjerava da će se potraga nastaviti sve dok bude i najmanje nade da se nešto pronađe.

- Jednostavno ćemo nastaviti s traženjem jer moramo zbog rodbine putnika učiniti sve što je u ljudskoj moći da bi se riješila ova enigma - izjavio je on na televizijskom kanalu Nine Network.

Visoki zvaničnik australskih snaga Mark Binskin, je, sa svoje strane, izjavio da se u ovoj fazi operacija potrage ne ide na to da se "pronađe igla u plastu sijena". Stalno pokušavamo locirati plast sijena", rekao je on novinarima.

Šest zemalja učestvuje u potrazi, Australija, Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države, Japan, Kina i Južna Koreja.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.