Četiri bivše komunističke zemlje potpisuju zajednički vojni sporazum

Četiri bivše komunističke zemlje iz centralne Evrope potpisale su u petak sporazum s ciljem da usklade strategiju odbrane i formiraju zajedničku borbenu jedinicu u okviru NATO-a i Evropske unije, u znak odgovora na ukrajinsku krizu.

- Aktuelna situacija u Evropi pokazuje da se, nažalost, do nedavno nezamisliv vojni sukob može dogoditi - izjavio je poljski ministar odbrane Tomasz Siemoniak na konferenciji za štampu u Višegradu, gradu koji se nalazi 40 kilometara sjeverno od Budimpešte, javlja agencija AFP.

- Kriza u Ukrajini je pokazala važnost "dinamičnije saradnje" između četiri zemlje iz grupe Višegrad (Poljska, Mađarska, Republike Češka i Slovačka) u okviru NATO-a i Evropske unije - dodao je on.

Borbena jedinica "V4-EU2", s ukupno 3.000 ljudi, bila bi operativna od 2016. godine. 

- Trebalo bi da funkcionira kao regionalna jedinica u okviru operacija EU-a i NATO-a - precizirao je Csaba Hende, mađarski ministar odbrane.

Četiri zemlje se u sporazumu obavezuju također da se uključe u zajedničke vojne vježbe i usklade budžet za odbranu.

Grupa V4 je osnovana 1991. godine u mađarskom gradu Višegradu kako bi osigurala institucionalnu saradnju ovih zemalja u njihovom procesu priključenja Evropskoj uniji.

U četvrtak je šef mađarske diplomacije Janos Martonyi izjavio da su zemlje iz višegradske grupe posebno "osjetljive" na ukrajinsku situaciju i da očekuju od EU-a "solidarnost" ako ih ugroze moguće ekonomske sankcije Rusiji zbog krize na Krimu.

Poljska, Slovačka i Mađarska imaju granice s Ukrajinom uz koje žive etničke manjine ovih zemalja.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.