Plakao na sudu: Glavni organizator napada na Kapitol dobio 22 godine zatvora

06 Sep 2023
148 puta

Bivši vođa američke skupine ekstremne desnice Proud Boys Enrique Tarrio osuđen je na 22 godine zatvora, što je najteža kazna izrečena za napad na Kapitol. Prošlog su tjedna četvorica pripadnika Proud Boysa, koji su u svibnju proglašeni krivima kao i Enrique Tarrio, osuđeni na zatvorske kazne od 10 do 18 godina.

Dosad najtežu kaznu za napad, 18 godina, dobio je Stewart Rhodes, utemeljitelj ekstremno desne skupine Oath Keepers.

Glavni pokretač urote

Dvjestotinjak pripadnika Proud Boysa napalo je 6. siječnja 2021. godine Kapitol, sjedište američkoga Kongresa, kako bi pokušali spriječiti potvrdu izborne pobjede demokrata Joea Bidena nad tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom. Taj je dan, rekao je sudija Timothy Kelly, “izbrisao našu tradiciju mirnog prijenosa vlasti”.

Za razliku od ostale četvorice Tarrio, za kojega je tužiteljstvo tražilo 33 godine zatvora, toga dana nije bio u Washingtonu, no sudac je procijenio da je “Tarrio bio glavni pokretač urote”.

Na sudiju, kako se čini, nije djelovalo kajanje optuženoga, čiji su glas povremeno gušili jecaji i koji je 6. januara 2021. ocijenio “strašnim danom” te zatražio “milost”, kao što su prije njega učinile njegova sestra, zaručnica i majka.

Optuženo više od 1.100 osoba

Tužitelj Conor Mulroe tražio je oštriju kaznu za Tarrija od one koju su dobili ostali, dok su njegovi odvjetnici tvrdili da njihov klijent nije sudjelovao u napadima jer toga dana nije bio u Washingtonu. Sudac je, međutim, ocijenio da se zahvaljujući tome mogao “ograditi” od napada na Kapitol.

“Tarrijeva odsutnost ne umanjuje težinu njegovih djela jer je on bio više general nego običan vojnik”, ustvrdilo je tužiteljstvo.

Nakon napada na Kapitol u januaru 2021. godine uhapšeno je i optuženo više od 1.100 osoba. Više od polovine njih osuđeno je, uglavnom na stroge zatvorske kazne.

(fokus.ba)

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.