Iran prodaje Iraku oružje u vrijednosti 195 miliona dolara

25 Feb 2014
2506 puta

Iz dokumenta u koji je agencija Reuters imala uvid, proizilazi da su se Iran i Irak, dugogodišnji "ljuti neprijatelji", dogovorili o trgovini oružjem.Naime, kako navodi Reuters, Iran je potpisao sporazum o prodaji oružja i municije Iraku u vrijednosti od 195 miliona dolara, a taj dogovor postignut je krajem novembra prošle godine, samo nekoliko nedjelja nakon što se irački premijer vratio iz Washingtona, gdje je lobirao za dodatno naoružanje za borbu protiv ekstremista povezanih s Al-Kaidom.

 

Da je sporazum potpisan proizilazi iz dokumenata u koje je uvid imala agencija Reuters, koja ukazuje da bi to značilo kršenje embarga UN-a na prodaju oružja uveden Teheranu.

Nekoliko iračkih poslanika je izjavilo da je premijer Nuri al-Maliki sklopio sporazum jer mu je dojadilo što se kasni s dopremanjem američkog oružja. Portparol iračkog premijera nije želeo ni da potvrdi, ali ni demantira ovu informaciju, ali je naveo da je takav sporazum razumljiv, imajući u vidu koliko Irak trenutno ima problema s održavanjem sigurnosti u zemlji.

-Pokrenuli smo rat protiv terorizma i želimo da ga dobijemo. Ništa nas ne sprečava da kupujemo oružje i municiju od bilo koje strane, a samo nam municija pomaže da se borimo protiv terorista - rekao je portparol Ali Musavi.

Iranska vlada, međutim, demantira da postoji sporazum o prodaji oružja Iraku. To bi, inače, bio prvi zvaničan dogovor o prodaji oružja između šiitskog Iraka i iračke vlade koju predvode šiiti.

Ovim povodom oglasio se i američki State department, navodeći da ispituje navode. "Ako je tačno, to će pokrenuti ozbiljnu zabrinutost", rekla je portparolka State departmenta Jen Psaki, prenosi B92.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.