Šveđanima će vlada plaćati račune za struju

12 Jan 2022
110 puta

Mjerama švedske vlade će biti pokriveni visoki računi za električnu energiju za period od tri mjeseca, pri čemu će maksimalna kompenzacija po domaćinstvu iznositi 194,5 eura mjesečno.

Švedska je izdvojila šest milijardi kruna (584 miliona eura) kako bi nadoknadila troškove onim domaćinstvima koja je skok cijena struje najviše pogodio, potvrdio je ministar finansija Mikael Damberg.

Sredstva su namijenjena za pokriće visokih računa za električnu energiju za period od tri mjeseca, počevši od decembra 2021. godine, pri čemu će maksimalna kompenzacija po domaćinstvu iznositi 2.000 kruna (194,5 eura) mjesečno, izvještava Reuters.

Prema švedskoj vladi, novac će dobiti najmanje 1,8 miliona domaćinstava.

“Ovo su vanredne mjere za vanrednu situaciju”, rekao je Damberg.

Rast cijena manji nego u ostatku Evrope

Cijene električne energije su posljednjih mjeseci skočile u Švedskoj, naročito na jugu zemlje, iako je njihov rast bio manji nego u mnogim drugim dijelovima Evrope.

Švedska se snabdjeva električnom energijom uglavnom iz svojih hidroelektrana, nuklearnih reaktora i vjetroelektrana i ne oslanja se na uvoz prirodnog gasa.

Međutim, cijene električne energije se utvrđuju na međunarodnim tržištima, što znači da su pogođeni i švedski potrošači.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.