Krčenje amazonskih šuma najgore u zadnjih 15 godina

19 Nov 2021
117 puta

Deforestirano područje u brazilskom Amazonu dostiglo je 15-godišnji maksimum nakon skoka od 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prema zvaničnim podacima objavljenim u četvrtak.

Sistem za praćenje Prodes Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazao je da je brazilski Amazon izgubio 13.235 kvadratnih kilometara prašume u 12-mesečnom referentnom periodu od avgusta 2020. do jula 2021. To je najviše od 2006. godine.

Najveći 15-godišnji maksimum je u znaku nedavnih pokušaja brazilske vlade da ojača svoj kredibilitet u oblasti životne sredine, pošto je napravila uvertiru administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena i pomjerila svoju posvećenost okončanju nelegalnog krčenja šuma na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Glazgovu, Škotska, ranije ovog meseca.

Prije nego što je počeo mandat predsednika Žara Bolsonara u januaru 2019., brazilski Amazon nije zabiljeležio nijednu godinu sa više od 10.000 kvadratnih kilometara krčenja šuma u više od decenije. Između 2009. i 2018. prosjek je bio 6.500 kvadratnih kilometara. Od tada, godišnji prosjek je skočio na 11.405 kvadratnih kilometara, a ukupna prokrčena površina u tri godine veća je od američke države Merilend.

"To je sramota. To je zločin", rekao je za AP Marsio Astrini, izvršni sekretar Klimatske opservatorije, mreže ekoloških neprofitnih grupa. "Vidimo kako amazonsku prašumu uništava vlada koja je uništavanje životne sredine učinila svojom javnom politikom".

Bolsonaro je preuzeo dužnost uz obećanja da će razviti Amazon, odbacujući globalno negodovanje zbog uništenja tamošnje prirode. Njegova administracija je omalovažavala ekološke organe i podržala zakonodavne mjere za popuštanje zaštite zemljišta, ohrabrujući otimače zemlje. Ove sedmice, na konferenciji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za privlačenje investicija, on je rekao okupljenima da su napadi na Brazil zbog krčenja šuma nepravedni i da je veći dio Amazonije i dalje netaknut.

Brazilsko ministarstvo životne sredine nije odmah odgovorilo na mejl AP-a sa zahtjevom za komentarisanje podataka Prodesa koji pokazuju veće krčenje šuma.

Država Para odgovorna je za 40 odsto krčenja šuma od avgusta 2020. do jula 2021. godine, prema podacima, najviše od bilo koje od devet država u regionu Amazona. Ali porast tamošnjeg krčenja iz godine u godinu bio je neznatan u poređenju sa državama Mato Groso i Amazonas, koje su zajedno činile 34 odsto uništenja šuma u regionu. Dvije države su pretrpjele 27 odsto i 55 odsto više krčenja šuma, respektivno.

A rani podaci za referentni period 2021-22 signaliziraju dalje pogoršanje. Sistem svemirske agencije za mjesečno praćenje, Deter, otkrio je veće krčenje šuma iz godine u godinu tokom septembra i oktobra. Deter je manje pouzdan od Prodesa, ali se široko smatra vodećim indikatorom.

"Ovo je pravi Brazil koji Bolsonarova vlada pokušava da sakrije fantastičnim govorima i akcijama zelenog pranja u inostranstvu", rekao je Maurisio Vojvodić, izvršni direktor međunarodne ekološke grupe Svjetski fond za divlje životinje za Brazil, u izjavi nakon objavljivanja podataka Prodesa. "Realnost pokazuje da je Bolsonarova vlada ubrzala put uništenja Amazona".

(VOA)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.